Fondul Provocările Mileniului Moldova a oferit Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Criuleni și Lopatna 22 de contoare mobile de apă care vor fi utilizate de către fermieri pentru irigarea terenurilor agricole. Contoarele au fost procurate din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA și vor completa asistența oferită dezvoltării sectorului de irigare din Republica Moldova, transmite CURENTUL.
Contoarele sunt ușor de manevrat, datorită faptului că sunt portabile și pot fi mutate de la un teren la altul, în funcție de graficul de irigare. Contoarele mobile de apă reprezintă echipamente moderne utilizate pe larg în sistemele de irigare din lume, dar aplicate pentru prima dată în Republica Moldova la irigarea terenurilor.
Inovația tehnică pe care o prezintă apometrele respective constă în posibilitatea de a se opri automat, imediat ce volumul de apă prevăzut pentru irigarea unui anumit teren a fost atins, oferind astfel posibilitate de a cuantifica și a doza exact debitul de apă necesar culturilor agricole. Datorită apometrelor mobile, fermierii vor plăti exclusiv pentru apa consumată, realizînd economii și excluzînd achitarea eventualelor pierderi de apă din rețeaua de distribuție.
”Contoarele vor putea fi utilizate pe diferite tipuri de exploatații agricole, indiferent de culturile plantate. Sunt net superioare contoarelor utilizate în timpul sovietic și sperăm ca fermierii să aprecieze faptul că pot beneficia de echipamente moderne pe terenurile lor”, a menționat Ion Bușneac, directorul Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Lopatna.
În scopul utilizării corecte a echipamentelor date, echipa de ingineri ai FPM Moldova a realizat o sesiune de instruire pentru operatorii stațiilor de pompare și fermierii din cadrul asociațiilor Lopatna și Criuleni.
Pînă la finele lunii august curent FPM Moldova va distribui 200 de apometre mobile în valoare de cca 74 000 USD la toate Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) din aria celor 10 sisteme de irigare reconstruite din fondurile Programului Compact. Adițional, AUAI vor fi dotate și cu alte tipuri de echipamente, cum ar fi tractoare, remorci, echipament mic pentru irigare care vor ajuta fermierii la întreținerea sistemelor reabilitate.
Notă: Dezvoltarea sectorului de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact a investit în renovarea a 10 sisteme de irigare cca 80 de milioane USD.
Cristina Pendea