În ajunul zilei de 22 mai, Ziua internaţională a biodiversităţii, a fost dat startul Caravanei Biodiversităţii, acţiune susținută de către autoritatea publică centrală de mediu în scopul informării şi conştientizării publicului larg privind importanţa protecţiei mediului şi conservării diversităţii biologice, transmite CURENTUL.
”Pentru Republica Moldova, Ziua Internaţională a Biodiversităţii – anul 2015 a devenit una istorică, în contextul aprobării recente alStrategiei privind diversitatea biologică a Republicii Moldova pentru anii 2015-2020 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia, care presupune consolidarea capacităţilor de management, asigurarea cadrului instituţional adecvat pentru soluţionarea problemelor în domeniu, precum şi identificarea măsurilor viabile pentru informarea şi conştientizarea publicului”, a declarat Ministrul Mediului, Sergiu Palihovici.
Potrivit acestuia, obiectivul general al Strategii este crearea condiţiilor pentru îmbunătăţirea calităţii componentelor diversităţii biologice prin consolidarea fundamentului pentru o dezvoltare durabilă a ţării. În acest context, viziunea Strategiei reflectă dorinţa Republicii Moldova de a se apropia cît mai mult de standardele europene şi, respectiv, de a atinge obiectivul de integrare europeană. Toate direcţiile prioritare de dezvoltare stabilite în Strategie urmăresc ajustarea politicilor naţionale relevante la cele europene.
”Vă îndemn să întreprindeţi acţiuni concrete de protecţie a naturii nu numai în cadrul zilelor sau evenimentelor speciale, precum „Caravana biodiversităţii”, dar zi de zi. Activităţile de protecţie a florei şi faunei, pădurilor, de contracarare a acţiunilor de îngunoieşire a ariilor protejate, parcurilor, grădinilor publice şi altor spaţii verzi, de îngrădire a copacilor seculari sunt acţiuni concrete pentru suportul conservării diversităţii biologice”, a conchis Ministrul Mediului, Sergiu Palihovici.
CURENTUL.md precizează: Conceptul de biodiversitate sau diversitate biologică a fost definit pentru prima dată în contextul adoptării unui nou instrument internaţional de mediu, în cadrul Summitului Pămîntului UNCED din 1992 de la Rio de Janeiro. Acesta semnifică diversitatea vieţii de pe pămînt şi implică patru niveluri de abordare: diversitatea ecosistemelor, diversitatea speciilor, diversitatea genetică şi diversitatea etnoculturală.
Republica Moldova se confruntă cu multiple probleme în domeniul conservării biodiversităţii, proces care conduce la dispariţia unor specii şi trecerea altora la categoriile critic periclitate şi vulnerabile. Un indicator semnificativ în acest sens este numărul speciilor rare şi pe cale de dispariţie incluse în ediţiile Cărţii Roşii a Republicii Moldova: prima ediţie – 55 de specii; ediţia a doua – 242 de specii, iar lista speciilor pentru ediţia a III-a, care va fi publicată în anul 2015, va include 427 de specii vulnerabile, periclitate şi critic periclitate.
Adrian Platon