Aplicația Pokemon Go se bucură de un succes enorm în rîndul populației, avînd milioane de utilizatori la două săptămîni de la lansare. Totodată, jocul a creat și mai multe victime, inclusiv decese, informează CURENTUL.
Conform portalului adevărul.ro, Jerson Lopez, un tînăr de 18 ani din Guatemala a fost împușcat mortal în timp ce juca Pokemon Go pentru că a intrat în casa cuiva. El, împreună cu vărul său, era în căutarea unui monstru digital și a depășit ceea ce proprietarul casei a considerat limita acceptabilă. Incidentul s-a desfășurat în orașul Chiquimula. Alți patru adolescenţi britanici din Hawthorn, comitatul Wiltshire, la fel s-au rătăcit în reţeaua de tuneluri părăsite de sub localitate, în timp ce jucau Pokémon Go. Au sunat la 911, dar a fost nevoie de intervenţia unei echipe specializate de salvatori minieri pentru a-i scoate din subteran. Alţi trei elevi care căutau pokémoni în Hulme Park din Manchester au fost jefuiţi de un tîlhar înarmat cu un cuţit. Ei şi-au pierdut telefoanele cu care vînau personajele din joc. Poliţia britanică se teme că jocul bazat pe GPS le-ar putea permite infractorilor să instaleze „momeli“ cu care să-i atragă pe jucători în locuri izolate şi să-i jefuiască.
În consecință, Poliția din România a emis o avertizare către toți cei ce utilizează jocul, iar Rospotrebnadzor din Rusia examinează dacă este acesta periculos pentru societate.
Reporterul CURENTUL a decis să afle opinia autorităților de la noi vizavi de acest joc, care la fel, se bucură de succes în rîndul moldovenilor.
Dacă la Ministerul Afacerilor Interne nu am reușit să obținem o reacție, Serviciul de presă a Agenției pentru Protecția Consumatorilor din Republica Moldova a fost mai receptiv.
Aceștea ne-au relatat că, oricine poate să acceseze acest joc, atîta timp cît reprezintă o decizie personală și nu-i vizează.
“Această aplicație este mai mult o distracție pentru oameni. Deci, este o decizie personală dacă doresc să se joace sau nu. Noi monitorizăm relația dintre consumatori și agenți economici, dar în cazul respectiv nu putem vorbi despre dreptul consumatorului, pentru că este o decizie personală”, spun responsabilii.
Totodată, Adam Reeve, cercetător la o firmă de cibersecuritate a lansat o analiză în care vorbește despre faptul că securitatea datelor personale poate fi compromisă prin instalarea acestui joc.
Ministerul Sănătății a refuzat să comenteze dacă jocul influențează sănătatea oamenilor, recomandîndu-ne să discutam cu un psiholog.
CURENTUL.md va publica în scurt timp opinia psihologului Grigore Garaz vizavi de această aplicație.
Anastasia Borta