Centrul Analitic Independent „Expert – Grup” a analizat rapoartele Curții de Conturi pentru prima jumătate de an în privința gestionării proaste a pădurilor, spitalelor și a întreprinderilor de stat, transmite CURENTUL.
În cadrul conferinței de presă, susținută de către cercetătorul economic Tatiana Savva, au fost analizate principalele probleme de gestionare necalitativă a banilor publici în privința întreprinderilor subordonate statului.
„De 4 ani vorbim pe acest subiect și nu s-a produs nici o schimbare. Curtea de Conturi a publicat 12 hotărâri, dintre care doar 5 au fost audiate, majoritatea au avut elemente de performanță” – a spus Tatiana Savva.
O problemă a devenit gestionarea banilor pentru fondul forestier care se produce în mod ilegal – de la înregistrarea terenurilor silvice, până la plata arendei pământurilor.
„A fost un audit de performanță a activității agenției „MoldSilva” și a întreprinderilor din subordinea acestei agenții. În ultimii doi ani s-au înregistrat pierderi de aproximativ 7 milioane de lei. Pierderile au avut loc din contul decupării ilegale a pădurilor și delimitarea incorectă a acestora. Autoritățile publice locale sau agenții economici au utilizat aceste probleme pentru a oferi numere cadastrale pentru terenuri sau să delimiteze unele întreprinderi silvice” – a precizat Tatiana Savva.
În contextul gestionării proaste a banilor din fondul forestier apare și problema tăierii ilegale a lemnului din iresponsabilitatea agenției.
„S-au tăiat în jur de 7 mii de metri cubi de lemn în valoare de 5,2 milioane de lei. Principala cauza a cestor defrișări este iresponsabilitatea angajaților agenției „MoldSilva”. Tăierile ilegale au fost identificate de poliție și Inspectoratul Ecologic de Stat și nu de garda forestieră. Peste 13 hectare de păduri au fost distruse, iar prejudiciul de 1 milion de lei adus de aceste defrișări nu a fost declarat” – a precizat Tatiana Savva.
Curtea de Conturi a analizat eficiența financiară a întreprinderilor. Acestea nu aveau destule resurse financiare pentru înregistrarea unor terenuri, însă cheltuielile s-au înregistrat.
„Plus la toate aceste aspecte este și includerea incorectă a fondului forestier, o schemă de înstrăinare a pădurii. De exemplu, am depistat cariere de nisip care au fost înregistrate ca fiind păduri” – a spus Tatiana Savva.
Arenda fondului forestier se face prin metode incorecte și nu se gestionează fondurile publice.
„80% din spațiile de recreere din preajma Chișinăului trebuie să fie arendate mai scump, dar condițiile contractuale nu se respectă. Dările în arendă au fost în jur de 694 de contracte, nimeni nu a prezentat dările de seamă ce vor face pe aceste suprafețe. Pe lângă asta ele mai sunt și îngrădite și accesul la acestea e restricționat. „MoldSilva” nu are restanțe la colectarea plății pentru arenda de 10 milioane de lei, însă nu au fost calculate plăți pentru arendă de 1 milion de lei. Nu este clar cum gestionează agenția fondurile publice. S-au pierdut 7 milioane de lei, 12 hectare de păduri au fost defrișate și 400 de hectare de păduri au fost pierdute, ratările la vânzarea masei lemnoase este de 1 milion de lei” – a spus Tatiana Savva.
În privința managementului întreprinderilor, Ministerul Finanțelor nu poate să gestioneze banii pentru că datele nu sunt furnizate la timp. Se analizează doar indicii financiari stabiliți în lege. Activele gestionate de întreprinderile de stat sunt de peste 8 miliarde de lei, iar patrimoniul este de peste 10 miliarde de lei.
CNAM se confruntă cu probleme la acumularea de venituri pentru că contractele nu au fost onorate, nu s-a plătit și livrat la timp medicamentele pentru instituțiile medicale.
„CNAM, Ministerul Sănătății și Spitalele nu au u plan de gestiune în timpul crizelor. Principala sursă de venit la fondul de asistență medicală vine din contribuția bugetului de stat. 40% din solicitările instituțiilor medicale la medicamente nu au fost respectate. Nu s-a livrat la timp medicamentele. Lipsește un sistem unic de evidență și la nivel național nu este bine pus la punct gestionarea medicamentelor. Nu s-a rezolvat gestionarea patrimoniului, accesul cetățenilor la sectoarele medicale și actualizarea costurilor” – a spus Tatiana Savva.
„Nu există rapoarte de activitate medicală. Instituțiile au datorii la furnizor de 136 milioane de lei. Problema prețurilor la serviciile medicale nu au fost actualizate din 2011.Spitalele vin cu cerințe de un anumit număr de medicamente de care au nevoie. Agenția Medicamentului are scopul de a face achiziții la un preț mai mic în cantități mari, dar contractele nu au fost gestionate. 5,2 miliarde de lei au fost cheltuite în acest sector în 2015” – a conchis Tatiana Savva.
Cristina Parfeni