[ X ]
[ X ]
[ X ]
Încrederea cetățenilor în justiție a crescut rapid, în doar jumătate de an
25 Aprilie

Reformele dau roade, iar încrederea cetățenilor în justiție a înregistrat o creștere spectaculoasă în doar șase luni, potrivit Barometrului de opinie publică prezentat de către Institutul de Politici Publice, transmite Curentul.md

În noiembrie 2013, cînd a fost prezentat BOP, doar 15,5% din respondenți au spus că au încredere în justiție.

În urma efectuării cercetării sociologice, în perioada 28 martie – 13 aprilie 2014, barometrul arată o creștere a încrederii populației în justiție cu tocmai 6,5 puncte procentuale, ajungînd la 22%.

Totodată, a fost înregistrată o scădere a numărului celor care nu cred deloc în justiție, precum și a scăzut numărul celor care au o mai puțină încredere în justiția moldovenească.

Curentul.md menționează că, pe parcursul anului 2013 și de la începutul anului 2014 președintele țării și ministrul Justiției au adoptat o poziție fermă privind reforma, în special a sistemului judecătoresc.

La începutul lunii aprilie curent, ministrul Justiției a prezentat raportul privind reformele implementate. Printre cele mai importante realizări, Oleg Efrim a subliniat că pe parcursul anului trecut a fost votat un pachet de legi prin care a fost redusă imunitatea judecătorilor, au fost votate norme anti-corupție care prevăd instituirea confiscării extinse, creșterea amenzilor pentru infracțiuni de corupție, testarea obligatorie cu poligraful a candidaților la funcția de judecători sau procurori, testarea integrității funcționarilor publici. La fel, ministrul s-a referit și la majorarea bugetelor instanțelor de judecată, construirea altor noi și extinderea Curții de Apel Chișinău, precum și la alte acțiuni implementate conform celor propuse.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților