ÎS ”Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău” va fi reorganizat în Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație. Studiul de fezabilitate în acest sens a fost finalizat şi prezentat recent în cadrul unei şedinţei la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), transmite CURENTUL.
În cadrul Studiului au fost examinate Centre de excelență similare din Franța, Germania, Austria, Elveția, Australia, Africa de Sud. Potrivit experților, Liceele viticole din cadrul Instituției Publice de Învățământ și Formare Profesională în Agricultură, Bordeaux, Franța și Colegiul de Tehnicieni Vitivinicoli din cadrul Școlii Superioare de Viticultură și Oenologie, Changins, Elveția sunt exemple relevante pentru realitatea din Republica Moldova, care pot fi preluate în cadrul Colegiului Național de Viticultură și Vinificației din Chișinău și adaptate la situația Republicii Moldova.
Rezultatele Studiului vor fi utilizate pentru accesarea surselor financiare din cadrul Programului Filiera Vinului susținut de Banca Europeană de Investiții. Aceste surse financiare vor fi investite în renovarea infrastructurii educaționale și sociale, precum și în infrastructura de producție. Sprijinul financiar va fi completat de un program robust de susținere a cadrelor didactice pentru îmbunătățirea proceselor de predare – învățare, inițierea formării continue pentru profesioniștii din sector, dezvoltarea activităților de cercetare și experimentare.
Plantațiile viței de vie vor servi drept suport pedagogic pentru formarea profesioniștilor în domeniu, în baza cărora se vor experimenta soiurile noi, posibilitatea sporirii productivității, fabricarea vinului cu scopuri educaționale și de cercetare. Aceste eforturi sunt direcționate spre consolidarea capacităților sistemului educațional în formarea forței de muncă înalt calificate în domeniul viticulturii și vinificației, de care are nevoie în prezent Republica Moldova.
Adrian Platon