La 4 luni de procesare a datelor recensămîntului 2014, rata de introducere a chestionarelor în baza de date constituie 57,6 %. Cel puțin așa a anunțat astăzi Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, în cadrul unei conferințe de presă, informează CURENTUL.
Scopul întîlnirii a fost de a mări transparența cu privire la procesarea datelor recensămîntului din anul 2014, care a creat o stare de incertitudine în rîndul populației.
Vitalie Valcov, directorul general al Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, a explicat din ce motive procesul de prezentare a datelor a stagnat o perioadă îndelungată de timp.
“Din păcate am avut o stagnare de aproximativ 1 an și jumătate. În acest răstimp nu am reușit să pregătim toate chestionarele, astfel ca ele să fie scanate și introduse în baza de date. Pentru realizarea acestui proces era nevoie în anul 2014 de aproximativ 12 mil. de lei, iar acești bani nu au fost identificați în bugetul de stat. În anul 2015 prețurile au mai crescut și deja aveam nevoie de 18 mil. de lei. Noi am căutat soluții și cu suportul partenerilor de dezvoltare am găsit-o, să introducem manual datele din chestionare”, a menționat directorul.
Acesta a accentuat că, prelucrarea manuală a datelor din chestionare are avantaje cît și dezavantaje. Deși costurile sunt mai mici, în valoare de 8,2 mil de lei, bani care au fost deja introduşi în bugetul de stat, durata procesului de procesare este mai lungă, timp de 8 luni.
“După patru luni de lucru în procesarea datelor pot declara că rata de introducere a chestinarelor în baza de date constituie 57,6 %, respectiv, ne-au rămas încă 42%. Vreau să accentuez că noi nu reținem publicarea datelor din anumite motive politice. Cu acest scop am realizat și această întălnire pentru a ajunge această informație la urechea fiecărui cetățean”, a mai adăugat directorul BNS.
Menționăm că, termenul limită pentru prezentarea datelor cu privire la recensămîntul 2014 este data de 31 martie, anul 2017.
Anastasia Borta