[ X ]
[ X ]
[ X ]
Guvernul vine cu o inovaţie în domeniul ajutoarelor de stat. Detalii!
20 Mai

Guvernul Republicii Moldova a pregătit un proiect de concept al Registrului ajutoarelor de stat, care va fi discutat la următoarea ședință a Cabinetului de miniștri, transmite Curentul.md

Registrul ajutoarelor de stat se propune a fi creat în urma necesității creșterii transparenței în operațiunile de acordare a ajutorului de stat, contribuind la minimalizarea impactului negativ al ajutorului de stat asupra concurenței și a comerțului internațional, precum și la adaptarea legislației Republicii Moldova la legislația UE. Registrul va contribui la instituirea unui sistem de monitorizare a ajutoarelor de stat și la crearea condițiilor pentru realizarea sarcinilor principale – punerea în aplicare a mecanismului de monitorizare a impactului ajutorului de stat asupra mediului concurențial.

Același concept prevede că, prin instituirea Registrului se urmărește asigurarea accesului la informațiile relevante din domeniul ajutorului de stat, oferind beneficiarilor, practicienilor și teoreticienilor instrumentele necesare pentru a cunoaște tendințele în materia ajutorului de stat, precum și crearea unei resurse informaționale unice privind suportul acordat. La fel, toți cei interesați vor avea acces la informațiile privind ajutoarele de stat acordate de Republica Moldova și la legislația aplicabilă în acest domeniu.

Registrul reprezintă o sistematizare generalizată a datelor privind ajutorul acordat, a persoanelor care beneficiază de acest ajutor și organizațiile care îl acordă, precum și documentele aferente procesului de acordare și utilizare a ajutorului de stat.

Crearea și implementarea Sistemului informațional automatizat „Registrul ajutoarelor de stat” se vor realiza pe baza mijloacelor financiare ale donatorilor externi, precum și în limitele alocațiilor financiare prevăzute în bugetul de stat. Posesorul Registrului va fi desemnat Consiliul Concurenței, iar mentenanța va fi asigurată de Î.S. ”CRIS Registru”, potrivit documentului care urmează să fie discutat de către miniștri.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților