[ X ]
[ X ]
[ X ]
Guvernul SUA va investi 8,3 milioane dolari în sistemul de irigare pentru fermierii din raionul Ungheni
20 Iunie
foto: expresul.com

Peste o mie de hectare de teren agricol din satele Petrești, Blindești și Sculeni, raionul Ungheni, vor putea fi irigate datorită reconstrucției și modernizării sistemului de irigare Blindești realizată din fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact, transmite Curentul.md

Potrivit proiectului tehnic de reabilitare a sistemului de irigare Blindești, lucrările de reconstrucție prevăd instalarea a circa 29 de km de țevi noi din polietilenă cu densitate înaltă și din oțel, care vor substitui țevile din azbest, care nu mai corespund cerințelor tehnice și de mediu. De asemenea, vor fi reconstruite 3 stații de pompare care vor fi dotate cu 13 pompe performante și echipament electric, instalarea sistemelor de aspirație a apei cu protecția populației piscicole.

Costurile totale de reconstrucție a sistemului de irigare Blindești sunt de circa 8,3 milioane dolari USA, iar lucrările vor fi efectuate de compania franceză SADE, selectată în cadrul unui concurs internațional. Reabilitarea sistemului de irigare Blindești a început în primăvara anului curent și va continua pînă în luna iunie 2015.

Directorul executiv al FPM Moldova Valentina Badrajan a discutat cu fermierii din aria sistemului de irigare despre perspectivele de dezvoltare care se deschid o dată cu accesul la apa pentru irigare.  ”Constatăm un interes al producătorilor din localitățile date privind trecerea la culturile agricole de valoare înaltă, care vor putea spori veniturile acestora și le vor oferi șanse de comercializare a legumelor și fructelor atît pe piața internă, cît și cea externă”, a spus V.Badrajan.

Elena Mocreac 

Inapoi la arhiva noutaților