În cadrul şedinţei de astăzi a Cabinetului de miniştri, a fost aprobat Proiectul cu privire la instituirea Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească, transmite CURENTUL.
Proiectul hotărârii Guvernului în cauză prevede instituirea unui Centru Naţional de Medicină Urgentă Prespitalicească, care va împreuna toate Staţiile Zonale de Asistenţă Medicală Urgentă (SZAMU) şi Substaţiile AMU dezmembrate de la Institutul de Medicină Urgentă. Astfel, va fi creată o structură omogenă, un serviciu bine organizat la nivel naţional, care va gestiona uniform pe tot teritoriul staţiile şi substaţiile din subordine şi va menţine calitatea serviciilor la un nivel acceptabil.
De asemenea, se vor reduce considerabil cheltuielile pentru aparatele administrative, dat fiind faptul că noua structură va avea un singur conducător, o singură contabilitate, serviciu resurse umane, juridic etc.
Scopul proiectului urmăreşte asigurarea unui sistem de sănătate cost-eficient, sectorul de sănătate se află în proces de reformare şi racordare la cerinţele europene şi prevede regionalizarea serviciilor şi gestionarea eficientă a viitoarelor investiţii în sector.
La moment, asistenţa medicală urgenţă prespitalicească din Republica Moldova este acordată prin intermediul a 5 SZAMU, 42 Substaţii AMU şi 88 Puncte AMU.
În urma reorganizării SZAMU prin contopire (fuziune) va avea loc transmiterea drepturilor şi obligaţiilor prin succesiune de la o persoană juridică existentă la o persoană juridică succesoare, cee ace se referă inclusiv la personalul ce activează în cadrul SZAMU. Astfel, acest proces nu va genera cheltuieli financiare suplimentare sau disponibilizări de personal, ba dimpotrivă, va genera economii.
Adrian Platon