[ X ]
[ X ]
[ X ]
(GALERIE FOTO) Satul de baștină al șefului de la FISC- de ieri unic în felul său în R. Moldova 
22 Septembrie

Satul Baraboi, raionul Dondușeni, locul unde s-a născut șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, are încă un motiv de mîndrie. Duminică, 21 septembrie, baraboienii au marcat 175 de ani de la întemeierea satului și 140 de ani de la înălțarea Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, ocazie cu care au avut parte de o surpriză de proporții, transmite CURENTUL.

Asociația  obștească „Baraboienii”, condusă de Ion Prisăcaru, în parteneriat cu administrația publică locală,  a organizat pentru săteni o sărbătoare inedită. Anume de hram aici a fost inaugurată  „Aleea  Personalităţilor din satul Baraboi”, complex istoric  ce este unic în felul său în R. Moldova.

„Aleea  Personalităţilor din satul Baraboi” este amplasată în scuarul Casei de Cultură din sat și este compus din monumental Domnitorului Mihail Sturdza,  întemeietorul satului Baraboi, busturi ale personalităților marcate din localitate, dar  și patru monumente dedicate evenimentului care au marcat viața satului.

La eveniment au participat numeroși oaspeți și, nemijlocit,  descendentul familiei Domnitorului Mihail Sturdza, Principele Ștefan-Dumitru-Ferdinand Sturdza, care locuiește în Elveția.

Ion Prisăcaru a spus că, pentru el evenimentul este unul deosebit, are o conotație sufletească, umană și istorică. „Inaugurînd această alee, noii baraboienii, am demonstrat tuturor că avem rădăcini puternice, că știm să ne cinstim înaintașii noștri, suntem vrednici de fapta acestora, ne mîndirm”, a spus șeful de la Fisc.

Ion Prisăcaru a mai a spus că istoria o fac oamenii prin faptele de zi cu zi și a îndemnat locuitori să nu uite niciodată rădăcinile.

Principele Ștefan-Dumitru-Ferdinand Sturdza a spus că, pentru el este o zi cu multe emoții. „Ca urmaș direct nu pot avea decît cuvinte de laudă referitor la inițiativa de al imortaliza pe Domnitorul Mihail Sturdza”, a spus Principele.

Evenimentul a culminat cu un concert și focuri de artificii.

Precizare: La 16 martie 1873, prin dispoziția conducerii eparhiale din Basarabia, preotul Teofil Mahu de la biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Ghizdita (Fîntînița) a fost transferat în satul Baraboi. Astfel, chiar în acel an, a fost aprobat proiectul bisericii. Biserica din Baraboi cu Hramul Nașterea Maicii Domnului a fost sfințită pe parcursul anului 1875. La 1 septembrie 1897 a fost deschisă o școala normală, numită Baraboiskaia vtoroklasnaia șkola, în traducere Școala de gradul II din Baraboi, una dintre cele 6 școli de acest tip, ce funcționau la începutul secolului XX, în Basarabia.

Cristina Pendea 

Inapoi la arhiva noutaților