[ X ]
EXPERT despre cum ar afecta un cutremur de peste 6,5 grade R. Moldova
14 Ianuarie

Un cutremur de peste 6,5 grade pe scara Richter poate avea loc în zona Vrancea în anul 2015. CURENTUL.md a contactat un expert în domeniu pentru a afla care ar fi consecințele unui asemenea seism în Republica Moldova.

Informația privind cutremurul, care potrivit americanilor, este “cutremur catastrofal pentru România, de o magnitudine de peste 6,5 grade pe scara Richter”, a fost publicată pe pagina web www.world-earthquakes.com, care se ocupă cu predicţii seismologice întocmite în baza unui algoritm matematic, anunță cancan.ro.

Solicitat de CURENTUL, Ion Ilieș, directorul Centrului de Seismologie al Institutului de Geologie şi Seismologie a AȘM, a spus că țara noastră este parțial în pericol, făcând referire la cutremurul din anul 1977 de magnitudinea 7,2 și cutremurul din 1986, ce a avut magnitudinea 7,0 pe Scara Richter.

“Am trecut cu bine de ele, deși au fost multe clădiri avariate. În cazul unui cutremur puternic, desigur, construcțiile vechi și avariate vor ceda”, a adăugat specialistul.

Ion Ilieș ne dă asigurări însă că probabilitatea producerii unui asemenea cutremur nu este de 100%. “Cutremurele nu au fost și, până când, nu pot fi prezise. Desigur, au fost și cazuri când predicțiile s-au adeverit, dar acestea au fost simple coincidențe”, a precizat el.

Directorul Centrului de Seismologie a menționat că Japonia și SUA au cele mai avansate tehnologii în ceea ce ține de cercetarea seismelor, însă nu pot spune cu exactitate când vor avea loc asemenea fenomene.

Întrebat care e cauza seismelor care au loc frecvent în ultimul timp în Vrancea, specialistul ne-a comunicat că se atestă perioade când regimul seismic se intensifică, așa precum a fost anul 2014, când au avut loc 15 cutremure de magnitudini mai mari de 4.0 pe Scara Richter, iar două dintre acestea fiind mai mari de 5.0, resimțite și la Chișinău. În treisprezece zile ale anului 2015 s-au produs deja 11 seisme, dintre care 3 din ele mai mari de magnitudinea 4.0, ultimul fiind sesizat ieri.

“Aceste seisme indică faptul că se degajă activ energia sursei, concomitent producându-se și o acumulare a ei în cantități deosebit de mari”, a explicat el.

Cât privește o “explozie” de energie, ce ar genera un seism puternic, Ion Ilieș ne-a comunicat că e posibil ca activitatea seismică recentă să finalizeze printr-un eveniment major, însă e și posibil ca zona temporar să se liniștească, amânând producerea acestuia pentru mai târziu. “Nimeni nu poate spune cu exactitate detalii despre aceste fenomene ale naturii, care se produc la mare adâncime”, a subliniat directorul Centrului.

Cristina Gurez

61620826

Inapoi la arhiva noutaților