[ X ]
[ X ]
[ X ]
Evenimentul care devine o tradiţie pentru Serviciul de Informaţii şi Securitate. Află detalii!
3 Martie

Pe data de 2 martie, s-au împlinit 23 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova – eveniment dramatic, la care au participat, alături de combatanţi, 500 de ofiţeri ai Ministerului Securităţii Naţionale (MSN) de atunci, actualmente, Serviciul de Informaţii şi Securitate, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat al instituţiei. 

Marcarea Zilei Memoriei a demarat cu participarea conducerii SIS la mitingul de comemorare şi depunerea de flori în memoria celor căzuţi pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova la monumentul „Maica îndurerată” din cadrul complexului memorial „Eternitate” din Chişinău.

Ulterior, acţiunile de comemorare s-au desfăşurat în sediul SIS în cadrul unei ceremonii dedicată acestei aniversări triste – desfăşurată pentru al doilea an consecutiv, la care au luat parte combatanţi şi ofiţeri, veterani ai organelor securităţii statului.

În alocuţiunea sa, domnul Ambasador Mihai Balan, Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, a  adus un omagiu conaţionalilor noştri, militarilor şi civililor – participanţi la conflictul armat de pe Nistru – în confruntările din 1992 cu elemente antistatale.

„Dumneavoastră sunteţi cel mai bun model pentru promovarea păcii civice, armoniei interetnice şi intoleranţei faţă de persoanele care instigă la separatism, ură şi dispreţ faţă de valorile şi simbolurile naţionale. La etapa actuală, misiunea prioritară a Serviciului de Informaţii şi Securitate rămâne neschimbată – descoperirea, prevenirea şi contracararea oricăror tentative de a ne fragmenta în continuare plaiul nostru – datoria noastră moral-patriotică faţă de memoria străbunilor acestui pământ, generaţiei actuale şi urmaşilor noştri”, a declarat directorul SIS.

Ofiţerii de informaţii şi securitate, precum şi membrii Colegiului Serviciului de Informaţii şi Securitate, printr-un minut de reculegere şi veşnică amintire, i-au comemorat pe ofiţerii MSN şi combatanţii, care şi-au sacrificat vieţile pentru integritatea şi independenţa ţării noastre. Pe un fundal muzical plin de tristeţe, imaginilor documentare şi a unei mese de pomenire, Ulian Chetruş, Preşedintele Asociaţiei veteranilor războiului pentru independenţă a Serviciului de Informaţii al Republicii Moldova, a readus în memorie ororile prin care au trecut foştii ofiţeri şi combatanţi în lupta inegală împotriva fostei Armate a 14-a a Federaţiei Ruse, gardiştilor şi mercenarilor implicaţi. La rândul său, Mihail Lisnic, colonel în retragere al SIS, şi-a exprimat speranţa că întruniri de acest gen vor avea continuitate, asigurând consolidarea legăturilor dintre diferite generaţii ale ofiţerilor de informaţii şi securitate.

Menţionăm, că în plan naţional la depunerile de flori la mormintele eroilor căzuţi în acţiunile pentru apărarea integrităţii şi independenţei au participat angajaţii subunităţilor teritoriale ale SIS, iar în cadrul Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan Întemeietorul” s-au desfăşurat orele de educaţie patriotică a audienţilor şi de comemorare a eroilor căzuţi cu participarea veteranilor conflictului armat din 1991–1992.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților