Elena Burcă este originară din Transnistria, dar cea mai mare parte a activității profesionale a desfășurat-o aici, la Chișinău. S-a implicat în politică de la o vîrstă fragedă. În 1998 a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele Mișcării social – politice “Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă”. În 2001 a renunțat la politică și s-a implicat în activități de voluntariat și asistență pentru persoanele vulnerabile. Împreună cu regretata Primă Doamnă Antonina Lucinschi și alte cîteva persoane au fondat asociații în acest sens, care sînt active și astăzi. Este vorba despre Forul Organizațiilor de Femei din Moldova, al cărei președinte de onoare este Elena Burcă, dar și Asociația “Casa Mărioarei”, pe care o conduce în prezent. Elena Burcă a povestit pentru CURENTUL, cum a venit la Chișinău, cum a fost activitatea sa în politică, de ce a plecat, dacă ar reveni, dar mai ales de ce s-a dedicat activităților în care e implicată acum, dar și alte aspecte interesante ale vieții și activității sale.
“Mi-am început cariera fără să știu ce înseamnă aceasta, de fapt”
Elena Burcă a absolvit Institutul Tehnic și apoi, a lucrat doi ani pe specialitate. „După care, activă fiind mi s-a încredințat funcția de secretar al organizației comsomoliste la uzina în care lucram, acolo, în Transnistria, unde erau 450 de tineri. Aveam 23 de ani. De acolo pornea cariera mea fără să știu eu, de fapt, ce mă așteaptă”, a mărturisit ea.
În acea calitate a activat aproape trei ani, după care a fost transferată să activeze în cadrul partidului, în raionul Slobozia, unde a mai lucrat un an.
“Se întîmplase că a rămas vacantă funcția de prim al comsomolului pe raion și am fost numită acolo. Au fost 5 ani de activitate acolo, iar apoi am mers și am studiat la școala superioară de partid din Rostov “, a spus Elena Burcă.
După doi ani a revenit de la studii și a fost numită în funcția de secretar al comitetului raional de partid pe probleme ideologice. În acea funcție, a activat doi ani și apoi a început revoluția. “Iar eu eram considerată cea mai rea de acolo în problemele ideologice și gata…”, și-a amintit ea.
“În Transnistria eram considerată frontistă”
A venit la Chișinău pentru că surorile și nepoții ei erau aici, iar ea în Transnistria era considerată frontistă. În realitate, însă, spune ea, este centristă. “Eu am prieteni și în România și în Rusia. Și în vest și în est. Și nu pot fi categorică”, a precizat ea.
“Mi-am dat seama atunci că nu pot face nimic altceva decît să conduc oameni”
Elena Burcă a activat peste 20 de ani în Transnistria și atunci cînd a trecut Nistrul, nu avea nici bani și nici casă, aici la Chișinău. “Nu aveam nimic atunci. Apartamentul rămăsese în Transnistria, de serviciu nici vorbă, finanțe minime. Și, mi-am dat seama că nu pot face nimic altceva decît să conduc oameni. Dar, trebuia de supraviețuit…. Așa că am pus creierul în mișcare și am aplicat cîteva abilități pe care le-am învățat încă de cînd eram elevă. Cu broderii, cusături și altele, am reușit să pornesc activitatea mea”, a menționat ea. Totodată, a apus că în toate, te ajută Domnul. “Mulți tineri cad în depresie pentru că nu văd perspectiva. Descurajarea și stresul sînt boli foarte periculoase. Trebuie să îți pui un scop în viață și să crezi în bine și să crezi că avei avea de toate și le vei avea”, a mai spus ea.
“La un moment dat, am înțeles că aș putea face mai mult pentru oameni dacă aș activa în afara politicii”
A deținut funcții înalte de partid și stat. Doar că, spune ea, politica de azi se deosebește de politica de atunci. “Nu este nostalgie, dar atunci se punea mai mult accent pe popor, iar acum sîntem într-o perioadă de tranziție care durează deja prea mult. Mie nu îmi place politica de acum” , a mărturisit Elena Burcă.
Ex-deputata a spus că a avut fericita ocazie să fie membru în echipa “Rîndunicii” cu care pornise și a reușit să facă prima organizație de femei, cea din Partidul Democrat.
“La un moment dat, am înțeles că aș putea face mai mult pentru oameni dacă aș activa în afara politicii. Am venit în 1998 și doar o dată. M-am retras și consider că am făcut bine. Politica mea era responsabilitatea sau activitatea caselor de cultură, școli, săli de sport și altele din domeniul social. Știu de ce are nevoie omul și ce pot face pentru el și ce poate face statul”, mai spune ea.
Cît despre o revenire, ne-a spus că nu se gîndește și deși, totul e posibil, pentru toate este și o vîrstă. “Noi am trăit într-un sistem în care am făcut lucruri bune, dar acum trebuie să dăm posibilitatea tinerilor să își trăiască viața lor și să facă ei politică pentru a se simți bine în țara lor. Pot să dau niște sfaturi, dar sînt sigură că e vremea tinerilor. Eu sînt bine aici unde sînt”, a afirmat ea.
“Probabil sînt în liste și pînă azi, dar de facto nu mă implic”
Fostă exponentă a Mișcării “Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă”, ea a spus că mai ține legătura cu colegii. “Mă bucur de succesele lor. Mă bucur că sînt promovate mai multe femei în funcțiile importante. Vine vreme, însă, cînd trebuie să slujești și poporului, mai direct”, a menționat fosta deputată.
Ea a spus că acum nu e membru de partid, deși probabil se regăsește în liste și pînă azi, de facto nu se implică.
“Noi susținem femeile din politică”
Din 1998 a devenit președinte al Forului Organizațiilor de Femei, iar în 2013 a predat conducerea tinerilor. Acum este președinte de onoare, dar susține activitatea tinerilor și îi ajută atunci cînd vine vorba de identificarea de fonduri sau de organizarea anumitor activități.
Potrivit spuselor sale, Forul susține femeile din politică, îndeosebi, femeile primari și consilieri locali prin acordarea asistenței în elaborarea și realizarea proiectelor. Totodată, au loc multe instruiri, flash-mob-uri, masterclass-uri și alte activități care dezvoltă abilitățile femeilor și le ajută să devină mai active social.
„Avem multe activități ce țin de reabilitarea femeilor”
Conduce Asociaţia Împotriva Violenţei „Casa Mărioarei”, care a fost fondată în 2000 . Aceasta previne şi combate violenta faţă de femei prin oferirea directă a serviciilor de asistenţă, în cadrul Centrului, cît şi prin programe educaţionale, colaborare cu organizaţiile locale şi internaţionale.
“Avem multe activități ce țin de reabilitarea femeilor, de instruire, de colectare a fondurilor, discuțiilor despre fenomenul violenței, relațiilor familiale, organizăm campanii, flash–mob-uri”, spune Elena Burcă.
În cadrul Centrului activează doar femei pentru că, ne spune președintele Asociației, o femeie care vine stresată și agresată de un bărbat nu poate fi consiliată tot de un bărbat. Bărbații, însă, se implică în acțiunile de sensibilizare, acțiunile publice.
Acum, Asociația are un finanțator extern – OAK Foundation, care acoperă o mare parte din cheltuieli. Asistență socială, psihologică, juridică, cazarea, dar și alte servicii sînt oferite de 13 persoane. Multe activități ale acestora sînt făcute în bază voluntară. Iar, de serviciile Centrului, beneficiază circa o mie de persoane anual.”În primul rînd, în echipa noastră aducem oameni care vor să depună suflet și remunerarea este pe plan secundar. Au fost ani întregi cînd nu aveam bani. Doi ani și jumătate nu am avut bani de nicăieri. Coseam, brodam, făceam mărgele și altele și organizam expoziții cu vînzări. Multe proiecte le realizăm din contul nostru. Multe femei au învățat să organizeze acțiuni de colectare a fondurilor în localitățile lor. Avem reprezentante în toate raioanele și în unele sate”, a povestit ea.
“Fiecare este un caz individual respectiv și munca cu fiecare e diferită”
Elena Burcă a povestit că pentru a reabilita o femeie din șoc e nevoie de mult timp și sesiuni. „E lucru foarte greu pentru că în fiecare zi asculți durerea cuiva. Trebuie să ai răbdare, suflet mare și caracter. Noi avem o asemenea echipă care se implică cu multă dăruire”, a precizat ea.
„Antonina Lucinschi nu iubea publicitatea”
Ideea de a crea aceste asociații a venit de la regretata Primă Doamnă Antonina Lucinschi, cu care au muncit mulți ani împreună. Au organizat și multe acțiuni în teritoriu, au ajutat femei, copii, bătrîni, familii vulnerabile. Elena Burcă a spus că Antonina Lucinschi nu iubea publicitatea , de aceea despre multe dintre realizările dumneaei nu se cunoaște. Ea, însă, continuă ceea ce au pornit împreună.
Cu Prima Doamnă de atunci au făcut cunoștință în politică. “În campania electorală din 1996 m-am implicat în susținerea domnului Petru Lucinschi. Am creat o rețea de femei în toată țara. Și, dumneaei a dorit să facă cunoștință cu mine ca să colaborăm cu femeile prin acea rețea. Asociația și Centrul sînt o reacție la problemele femeilor”, a povestit președintele Asociației.
“Femeile noastre au tot, nu le lipsește nimic pentru că se au pe sine”
Elena Burcă susține că, cel mai bun prieten al tău ești tu și îndeamnă femeile să nu suporte violența pentru că viața e una și ne oferă foarte multe șanse. Ea mai spune că la o criză nu vine o șansă, ci vin mai multe, trebuie doar să faci alegerea corectă. “Poate că femeile noastre gîndesc foarte mult cu sufletul. Și, chiar dacă sînt agresate de soți peste două zile îi iartă. Le sensibilizează o promisiune sau un buchet de flori. În prezent, familiile se construiesc într-un mod mai rațional și poate va fi altfel. Sîntem un popor sufletist, iar astă nu este un neajuns doar că nu trebuie să exagerăm”, consideră ea.
“Nu am pus accent pe viața personală”
Despre propria familie, însă, Elena Burcă a spus că fost prea activă profesional și fiind sufletistă nu a pus accent pe viața personală. Chiar din primii ani de lucru fiind la posturi importante și în costume sobre, ea spune că nu se mai apropia nici un băiat.
“Eu nu regret nimic, nu mă simt singură. Am o familie foarte mare și am relații strînse cu rudele. Sînt iubită și nu simt lipsa la nimic. Trăiesc liber și depind doar de mine. Am reușit să fac mai multe în plan social decît pentru ai mei. Nu le-am dat bani sau nu i-am angajat undeva, eu toată vremea am fost cu critica. Numai cuvîntul a fost din partea mea și pentru asta mă apreciază. Foarte multă lume mă iubește și mă susține și sunt mulțumită de sine, sunt fericită”, afirmă ea.
“În activitatea noastră este sfînt să ajutăm pe cineva”
Pentru viitor, Elena Burcă își dorește sănătate și pozitivism. Își dorește să continue pe aceeași cale, cu o echipă foarte bună, unită și profesionistă pentru că, după cum spune ea, altceva nu este mai bun. Își dorește mai multe femei fericite și împlinite.
“În activitatea noastră este sfînt să ajutăm pe cineva. Și ne ajută ceea ce facem pentru că binele se întoarce. Cînd se întîmplă ceva bine mă gîndesc că astă e datorită ajutorului oferit unei femei, unui copil, unui bătrîn. Eu cred că dacă faci bine, vei primi bine”, a spus ea.
Kristina Gurez