Trei producători mici din domeniul alimentar au primit certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor. Aceștia pot acum comercializa legal, în condiții simplificate, produsele alimentare finite.
Realizarea a fost posibilă în rezultatul aplicării noilor ”Cerințele simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar”, aprobate la data de 15.01.2025, intrată în vigoare la sfârșitul lunii aprilie.
Aceste reglementări presupun mai multe beneficii și facilitează accesul micilor producători pe piață, încurajând aplicarea unor standarde clare de igienă și trasabilitate.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a depus eforturi considerabile pentru dezvoltarea mecanismului de înregistrare a micilor producători și pentru elaborarea, împreună cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a listelor de verificare adaptate specificului acestora.
De asemenea, inspectorii din cadrul subdiviziunilor teritoriale au desfășurat o campanie de informare în teritoriu, în vederea reevaluării actelor permisive ale operatorilor economici eligibili pentru încadrarea în categoria „micul producător”.
Producătorii mici au un rol esențial, atît în economia națională, cît și în asigurarea unei alimentații sănătoase pentru întreaga populație. Noile prevederi le oferă flexibilitate și acces sporit pe piață, reducând semnificativ costurile suplimentare și procedurile birocratice și anume:
1.S-a simplificat procesul de înregistrare a activității pentru micii producători de produse alimentare de origine animală – aceștia vor fi supuși înregistrării în domeniul siguranței alimentelor, fără obligativitatea de a contracta serviciile unui medic veterinar;
De asemenea, micii producătorii au posibilitatea să livreze direct sau să comercializeze cu amănuntul produse alimentare de origine animală și nonanimală consumatorilor finali sau unităților de comerț.
Totodată, proiectul stabilește cerințele față de abatoarele cu capacitate mică și cerințele pentru comercializarea laptelui crud prin intermediul automatelor.
Cerințe simplificate au și pensiunile turistice și agroturistice, cu servicii de pregătire şi servire a mesei, precum:
– carnea provenită de la păsări și lagomorfele sacrificate tradițional;
– produse de origine vegetală (legume și fructe, inclusiv produse obținute din acestea);
– laptele, produsele lactate și ouăle de găină (pentru consum uman).
ANSA încurajează producătorii să-și înregistreze acivitatea și va continua să acorde tot sprijinul și instruirea necesară în procesul de implementare a sistemelor de marcare și de respectare a cerințelor sanitar-veterinare.