[ X ]
[ X ]
[ X ]
DOC// Procuratura Anticorupţie a prezentat o schemă ilegală. Este vizat Veaceslav Platon!
27 Iulie

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a oferit astăzi mai multe detalii și explicații referitor la extrădarea din Ucraina a omului de afaceri, Veaceslav Platon, ex-deputat, și cauzele pentru care a fost făcută această solicitare, transmite CURENTUL.

Potrivit lui Morari, pe numele lui Platon au fost deschise două cauze penale: prima pentru spălare de bani în proporții extrem de mari – 21 iunie 2015, iar cea de-a doua – deposedarea societății pe acțiuni Banca de Economii printr-o schemă infracțională – la 18 august 2015.

Șeful Procuraturii Anticorupție a precizat că dosarele au fost conexate la 19 august 2015 într-o singură cauză, deoarece aveau „conexiune și erau necesare”.

Extrădarea a fost solicitată pe două capete de acuzare – escrocherie ce prevede privarea de libertate de la 8 la 15 ani, privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pînă la 5 ani, și dobîndire de bunuri de la BEM prin acțiuni ilegale – închisoare de de la 5 la 10 ani.

Procuratura Anticorupție a prezentat și o schemă care demonstrează cum ar fi fost efectuate acțiunile ilicite de transferare a banilor.

„Este vorba de 5 agenți economici care au solicitat credite de la Bem, însă probele arată că beneficiar final al acestor bani a fost Platon. Pentru obținerea creditului, cei 5 agenți economici ani au fost gajat acțiuni la Moldincombank, compania ASITO, anumite imobile de la Moldincombank, dar și bunuri din Federația Rusă, care, presupunem că, aparțin lui Veaceslav Platon. Creditele au fost contractate pentru 4 ani, adică pentru perioada 2011-2015, iar între timp a apărut oportunitatea de a sustrage bani”, a explicat Viorel Morari.

El a mai spus că creditul a fost deghizat prin mai multe scheme și prin agenți economici care se regăsesc și în raportul Kroll.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, banii au fost tranferați on-line, iar adrese e IP au fost înregistrate în mai multe țări, precum Letonia, Ucraina, Federația Rusă.

Viorel Morari a comunicat că grupul Platon a fost gestionat de companii offhore din Ucraina, iar complice a fost Grupul Șor  – gestionat de companii din Federația Rusă, „pentru a deghiza personajele reale”.

El a mai spus că suma totală a beneficiilor este de sub un miliard de lei, iar un grup de procurori se ocupă de identificarea măsurilor asiguratorii pentru întoarcerea banilor.

„Este vorba de măsuri de sechestrare a tuturor bunurilor care au provenit din infracțiune. Va fi expediată cererea pentru a identifica bunurile existente și în alte state, inclusiv în Ucraina”, a menționat Morari.

Șeful Procuraturii Anticorupție a mai spus că la Veaceslav Platon a fost găsit nu doar pașaport ucrainean, ci și un pașaport din Cipru, însă investigația urmează să stabilească mai multe referitor la existența și veridicitatea acestor documente.

SCHEMA PLATON BEM ASITO -page-001 SCHEMA PLATON BEM-page-001

Cristina Gurez

 

Inapoi la arhiva noutaților