[ X ]
[ X ]
[ X ]
De ce are nevoie Arcadie Capcelea de gradul ştiinţific de doctor habilitat şi de ce unii vor să fie anulat gradul ştiinţific de doctor habilitat?
16 Iulie

O susţinere publică a tezei de doctor habilitat în domeniul managementului ecologic a fost susţinută recent la Academia de Ştiinţe a Moldovei, lucrare care a fost apreciată de savanţii din domeniu drept una de pionerat, o istorie de succes. Aspirantul la gradul ştiinţific de doctor habilitat a fost Arcadie Capcelea, doctor în geografie, specialist superior pe probleme de mediu la Banca Mondială, regiunea Europei şi Asiei Centrale, ex-ministru al Mediului RM.

Apare o firească o întrebare: De ce o persoană ca Arcadie Capcelea, care deţine o funcţie atât de prestigiosă şi bine remunerată, care îi asigură un mod de viaţă mai mult decât decent, a decis să susţină teza de doctor habilitat?

O altă întrebare care se impune în acest context ar fi: De ce teza domnului Capcelea  a generat un interes atât de mare nu doar din partea savanţilor, dar şi a ex-miniştrilor de Mediu atât din Republica Moldova, cât şi România precum: Vladimir Rojanschi şi Vădineanu Angheluţă, academician Gheorghe Duca, membru corespondent Ion Dediu, toţi deţinând gradul ştiinţific de doctor habilitat şi profesor universitar.

Şi de ce totuşi ar avea nevoie personal Arcadie Capcelea de gradul de doctor habilitat?, s-ar întreba unii, care pun la îndoială sau nu conştientizează necesitatea acestui grad ştiinţific.

Răspunsul la toate aceste întrebări este unul: Pentru a-şi atesta elaborările ştiinţifice teoretice şi practice ce constituie un ansamblu de lucrări care rezolvă o problemă majoră în domeniul ecologiei şi protecţiei mediului ambiant – bazele teoretice şi practice ale managementului ecologic în tranziţia economică şi de a fi recunoscut de către oameni de ştiinţă concacraţi, cu experienţă practică în domeniu ca savant de cea mai înaltă calificare academică.

Dr. Arcadie Capcelea îşi dădea bine seama că în procesul de cercetare, a obţine gradul ştiinţific de doctor habilitat e necesar de a efectua cercetări la un nivel net superior celui de doctor, a obţine noi cunoştinţe şi a argumenta noi elaborări practice, a rezolva o problemă importantă pentru ştiinţă şi practică. Concomitent, autorul a conştientizat şi faptul că atingerea acestor performanţe a solicitat o muncă asiduă şi o consacrare zilnică pe parcursul mai multor ani, ceea ce i-a asigurat, în ultimă instanţă, succesul.

Teza autorului este rezultatul unei vaste activităţi de cercetare ştiinţifică şi practică privind sistemele existente de management ecologic sub aspect global în contextul tranziţiei economice la diferite niveluri ierarhice. Toate acestea i-au permis autorului de a fundamenta o nouă disciplină ştiinţifică interdisciplinară, care înglobează unele componente ale ştiinţelor naturii, economice şi sociale într-un sistem socio-ecologic. Mai mult ca atât, autorul tezei a propus o serie de soluţii concrete în rezolvarea problemelor de mediu în ţara noastră şi care, la iniţiativa dumnealui, au fost finanţate de Banca Mondială. Concomitent, dl Capcelea a fost coordonator al implementării modelului managementului ecologic, garţie căruia a reuşit să convingă Banca Mondială să investească în Republica Moldova 40 mln dolari.

Rezulatele ştiinţifice ale dr. Capcelea, prezentate în teza sa de doctor habilittat, de altfel, ca şi altor teze de doctor habilitat, mărturiseşte o dată în plus semnificaţia lor teoretică şi practică care este mult mai relevantă decât cele ce se obţin în rezultatul realizării tezelor de doctor, dovadă a faptului că este absolut necesar de menţinut practica pregătirii şi susţinerii gradului de doctor habilitat. Conştientizăm în aceeaşi timp şi faptul că aceasta necesită noi susrse financiare şi intelectuale pentru realizarea lor, care, cu regret, la ora actuală sunt insuficiente.

Evident, anularea gradului ştiinţific de doctor habilitat va uşura invadarea comunităţii ştiinţifice cu persoane mediocre şi va diminua suportul ştiinţei în rezolvarea problemelor stringente ale ştiinţei şi practicii.

Deoarece în ţări dezvoltate precum Austria, Germania, Franţa, România, în total 18 ţări-membre ale  Uniunii Europene, în ultimii 5 ani, au revenit la acordarea gradului ştiinţific de doctor habilitat,  logic, se impune ca politicienii noştri şi în această problemă să meargă în pas cu practica ţărilor europene.

Academician Teodor Furdui, preşedinte al Sfatului Academicienilor 

Eugenia Tofan, Şef Centrul Media al AŞM

Inapoi la arhiva noutaților