Două cutremure de mică intensitate au avut loc în acest weekend în România, în județul Vrancea, cu magnitudini cuprinse între 2,4 – 4,1 pe scara Richter, la o adîncime de aproximativ 80 kilometri, informează CURENTUL.
Solicitat de către reporterul nostru, Ion Ilieș, șeful Centrului de Monitorizare Seismică al Institutului de Geologie și Seismologie a AŞM, ne-a declarat că cutremurele produse aseară în România nu reprezintă un pericol pentru Republica Moldova.
“Cutremurele care s-au produs recent în România de fapt au fost slabe cu magnitudini nu prea mari, care nu pot avea anumite impacte negative asupra Republicii Moldova. Desigur că au fost înregistrate și de Rețeaua Seismică Națională, dar nu au fost simțite de către populație, chiar am intervievat 40 de persoane care sunt mai apropiate sursei, din regiunea de sud, orașul Cahul și doar 2 au sesizat că a fost cutremur”, a spus expertul.
Acesta a menționat că, atîta timp cît cutremurele produse în România nu depășesc o magnitudine de maximum 4,6 pe scara Richter, nu pot influența într-un anumit mod societatea.
„Noi nu avem surse de cutremure, cele mai predispuse regiuni este zona raionului Rîșcani din nordul Republicii Moldova, în care se mai produc din cînd în cînd cîte 2-3 cutremure pe an, dar de magnitudini nu mai mari de 2,6 și nu prezintă nici pericol local”.
Menționăm că, în fiecare din anii 2014 și 2015 teritoriul Republicii Moldova a fost afectat de 15 cutremure, care au depășit magnitudinea de 4,0 pe Richter. Dar tot în acești ani nu s-au înregistrat seisme care să reprezinte pericol pentru societate.
Anastasia Borta