În raioanele Ialoveni și Nisporeni vor fi construite circa 200 de locuințe sociale în cadrul unei colaborări pe cote părți. Despre perioada demarării construcției, detaliile proiectului, contribuția Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE), precum și costul obiectivelor ce urmează a fi construite s-a discutat în la 17 octombrie curent, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, transmite CURENTUL.
Construcția locuințelor sociale în raioanele Ialoveni și Nisporeni va demara în primăvara anului 2015.
„În raionul Ialoveni vor fi construite 3 blocuri cu circa 216 apartamente. Partenerul privat a contribuit cu terenul și construcția nefinalizată, inclusiv documentația de proiect care este verificată și expertizată. Costul total al proiectului din Ialoveni constituie 5,3 mln euro. Pentru construcție vor fi oferiți 2,6 mln euro de BCE, iar consiliul raional va avea o contribuție de circa 280 mii euro. După finalizarea construcției, partenerului privat ii vor reveni circa 120 de apartamente”, a menționat Anatolie Zolotcov viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
Iunona Lungul, directorul Unității de Implementare a fazei II a Proiectului de construcție a locuințelor sociale pentru persoanele nevoiașe din țara noastră, a declarat că „BCE a acceptat construcția locuințelor sociale în condițiile unei colaborări pe cote părți. Este bine că partenerul privat a contribuit cu blocuri care dețin o expertiză tehnică, au fost evaluate, inclusiv terenurile, dispun de o documentație de proiectare verificată și expertizată. Apartamentele vor fi date în folosință la cheie și vor fi distribuite persoanelor nevoiașe de către o comisie instituită de autoritățile publice locale”.
Tot în condițiile unei colaborări pe cote părți, în raionul Nisporeni vor fi construite 4 blocuri cu circa 124 de locuințe. În acest caz partenerul privat contribuie cu terenul unde vor fi construite locuințele sociale, documentația de proiect verificată și expertizată și 400 mii euro, bani lichizi, iar consiliul raional are o contribuție de circa 850 mii euro. Costul total al proiectului constituie 3,4 mln euro.
Elena Mocreac