[ X ]
[ X ]
[ X ]
Chirurg italian invitat în Moldova să opereze cu „toporul” şi „trunchiul”
3 Septembrie

De trei ani încoace, un reputat neurochirurg din Italia, dr. Luciano Brigante, vine în Moldova pentru câteva zile, pentru a opera cot la cot cu echipa profesorului Grigore Zapuhlîh, de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie (INN) din Chișinău. Directorul Secției de neurochirurgie a Spitalului Universitar din Salerno, unul dintre cei mai buni specialiști italieni, spune că acest schimb de experiență între specialiști din Moldova și Italia se bazează pe relația personală de prietenie dintre cei doi neurochirurgi și nu este, deocamdată, o colaborare oficială, la nivel ministerial, scrie mednews.md.

„Acum operăm o tumoare benignă, de dimensiunea unei monede, situată pe scoarța cerebrală. E foarte important să extirpăm întreaga tumoare și chiar celule pe osul craniului, ca să nu recidiveze. Pacienta este o femeie tânără de 30 de ani. Sunt pentru a treia oară în ultimii trei ani în Moldova. Vin pentru cel mult două zile, timp în care reușesc să fac, în medie, 3-4 operații”, explică în preludiul operației dr. Brigante.

Medici „universali” față de  medici „alintați”

„Este un proiect anual, realizat mai degrabă la nivel personal, dar cu acceptul Ministerului Sănătății . Luciano Brigante este un prieten mai vechi de-al meu cu care am reușit să facem acordul de colaborare între Catedrele de Neurochirurgie de la USMF „N. Testemițanu” și Spitalul Clinic Universitar din Salerno, Italia. Scopul principal al proiectului este să facem schimb de experiență între medici și asistenți medicali. De ce Luciano Brigante? Pentru că este un profesionist bun și vrem să învățăm de la el tehnici de lucru din Italia și de înțelegere a situațiilor medicale. Acest proiect este o oportunitate să ne evaluăm locul în ierarhia medicală internațională”, spune prof. dr. Grigore Zapuhlîh.

Șeful catedrei de chirurgie de la USMF mai povestește că Luciano îi cere o mulțime de instrumente pe care noi nu le avem ca să facă anumite operațiuni în cadrul intervenției. „Ei sunt alintați, au instrumente cât duce carul pe care noi nu le avem. Noi avem un topor (coagulator) și un trunchi (aspirator) cu care lucrăm și facem toate operațiile, de orice complexitate. De la noi el învață cum pot fi făcute operații cu minimum necesar de instrumente. Avem și noi laser, dar nu poate fi aplicat în toate operațiile”, consideră Zapuhlîh, care adaugă că situația din Moldova îi determină pe medicii noștri să fie… „mai universali”.

În opinia sa, un chirurg moldovean se va acomoda mai ușor în spațiul medical occidental dotat. Experiența medicilor străini la noi este mai stresantă. „Bunăoară, îmi cere acum un clei pe care noi nu-l avem, acesta costă 300 de euro – costul integral al unei polițe medicale obligatorii. Noi ne descurcăm și fără el, ne limităm la ceea ce avem. Cu toate acestea, rezultatele pentru anumite categorii de boli sunt comparabile cu cele ale clinicilor europene. Nu vorbim despre operații foarte sofisticate, care necesită aparat de radio-chirurgie pe care noi încă nu îl avem în dotare”, declară prof. dr. Grigore Zapuhlîh.

„E minunat să ai acces la asemenea operații gratis”

Dr. Luciano Brigante spune că nu vede diferențe majore între medicii din Moldova și cei din Italia, dacă face abstracție de tehnologiile din spitale.  „Eu mă descurc destul de bine cu cele câteva aparate, deși performanța în chirurgie ține de tehnologii. Cu cât mai performante sunt tehnologiile, cu atât intervențiile sunt mai rapide și eficiente. Nu văd vreo diferență între chirurgii moldoveni și cei italieni chiar dacă lucrăm cu dotări distincte. Ceea ce este important sunt competențele chirurgului. Și la noi, în Italia, am vrea să avem mai multe tehnologii comparativ cu SUA sau Germania, unde sunt cu mult mai multe aparate și posibilități, dar  trebuie să remarc, că și accesul la o asemenea intervenție este imposibil pentru o persoană neasigurată. Țările noastre au aceeași viziune asupra sănătății publice, noi garantăm tuturor accesul la intervenții de această complexitate. Sigur, dacă vrei ca operația să se producă fără a aștepta în rând sau vrei să te opereze un anumit chirurg, poți să mergi în sectorul privat de prestări servicii. Este minunat că fără a cheltui o liră să beneficiezi de aceste operații complexe pe creier”, concluzionează neurochirurgul din Salerno.

În finalul discuției, nu fără o doză de regret, prof. Grigore Zapuhlîh, se întreba retoric: „Noi, cei de la INN, nu am avut acces la proiectul japonez JICA, nu am primit nici un echipament de care am avea nevoie. De ce? Nu ne întrebați…”. Pe de altă parte, domnia sa admite că nu e suficient să ai dotări tehnice, dacă nu ai resurse suficiente pentru a le întreține. Nu în ultimul rând, preocuparea sa este legată nu atât de echipamente, cât de păstrarea specialiștilor, a neurochirurgilor „universali” la INN.

Sursa: www.mednews.md

Inapoi la arhiva noutaților