[ X ]
Cetăţeni străini, în vizorul Serviciului de Informaţii şi Securitate
27 Iulie

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de comun cu Procuratura municipiului Chişinău au realizat percheziţii la trei adrese unde locuiau cetăţeni străini. Cercetările au fost desfăşurate în legătură cu investigarea unei cauze penale pornite în temeiul bănuielii rezonabile despre săvârşirea de către cetăţeni de origine arabă a huliganismului agravat, transmite CURENTUL.

În cadrul descinderilor au fost identificate două puncte de ambalare şi distribuire a substanţelor narcotice, destinate exclusiv cetăţenilor străini. La fel, au fost ridicate  arme, droguri şi ustensile pentru prepararea şi separarea  acestora.

Ca rezultat al monitorizării şi al complexului de măsuri derulate de către ofiţerii de informaţii şi securitate, a fost constatat că persoanele  prezintă indici de radicalizare, fiind influenţaţi de unii conaţionali cu opţiuni ideologice extremiste din exterior şi prin accesarea sistematică în mediul on-line a unor materiale de propagandă în favoarea unor entităţi teroriste.

Urmare a celor stabilite, în privinţa persoanelor străine au fost înaintate demersuri către Biroul Migraţie şi Azil al MAI cu solicitarea de a-i declara indezirabili, pentru raţiuni de securitate naţională.

Totodată, Serviciul de informaţii şi Securitate în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne au realizat razii de verificare a străinilor aflaţi în vizor, domiciliaţi în capitală, fiind identificat şi reţinut un cetăţean străin, originar din zonă de risc terorist, care se afla ilegal pe teritoriul naţional, acesta a fost îndepărtat din Republica Moldova.

Evoluţia fenomenului terorist şi evenimentele tragice care au avut loc în ultima perioadă a condiţionat revizuirea de către Serviciul de Informaţii şi Securitate a  priorităţilor, impulsionând cooperarea  cu instituţiile de ocrotire a normelor de drept naţionale,  precum şi cu partenerii externi, pentru a identifica şi   preveni riscurile şi ameninţările de natură teroristă.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților