[ X ]
[ X ]
[ X ]
CEC a prezentat echipamentul ce va fi utilizat la alegerile din 30 noiembrie, 2014
5 Noiembrie

În premieră, pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent Comisia Electorală Centrală (CEC) a uniformizat echipamentele electorale a secţiilor de votare. CEC a organizat astăzi o prezentare a noilor materiale şi a echipamentului procurat dintr-un fond mixt al Republicii Moldova şi al Guvernului Norvegiei în cadrul Programului PNUD pentru Democraţie, transmite Curentul.

Costul total al achiziţiilor, care includ 6 940 cabine pentru vot secret și 10 000 urne de vot precum și alte materiale electorale, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale, este de 436,270 dolari SUA.

Prezent la eveniment, Herman Baskår, șef adjunct al misiunii, Ambasada Norvegiei în Republica Moldova, a menţionat că “Norvegia contribuie la alegerile din Moldova prin oferirea urnelor și cabinelor de vot uniformizate. Vom continua să sprijinim pe termen lung procesul de reformă electorală”.

Dr. Iurie Ciocan, preşedintele CEC, consideră că „dotarea localurilor secţiilor de votare cu noile echipamente de logistică electorală va contribui, în mod esenţial, la desfăşurarea corectă şi transparentă a procesului electoral, precum şi va garanta caracterul secret al votului”.

Pentru a demonstra funcţionalitatea şi condiţiile pe care trebuie să le întrunească un local al secţiei de votare conform normelor reglementate de CEC, în cadrul evenimentului a fost prezentat un model de local al secţiei de votare amenajat şi dotat cu utilaj necesar desfăşurării votării în bune condiţii.

Aşadar, cabinele pentru vot secret uniformizate au dimensiunile 50 cm*30 cm*170 cm, iar pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii aceste dimensiuni sunt de 50 cm*30cm*150cm.

Urnele de vot staţionare utilizate în secţiile de votare vor fi securizate prin intermediul sigiliilor cu inscripţia „CEC” şi marcate cu un număr de ordine format din 6 cifre. Fiecare local al secţiei de votare va dispune de cel puţin două urne de vot staţionare cu un volum minim de 80 şi/sau 45 de litri şi o urnă de vot mobilă cu un volum minim de 27 litri.

O noutate a actualului  scrutin, constă în implementarea la nivel naţional a Registrului de Stat al Alegătorilor (RSA), parte componentă a Sistemului Informaţional Automatizat (SIAS) „Alegeri”. Comisia Electorală Centrală a făcut astăzi o  prezentare în cadrul căreia a spus că, RSA  reprezintă un sistem informaţional unic integrat de evidenţă a alegătorilor din Republica Moldova, realizat în baza Registrului de Stat al Populaţiei.

 Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost procurate 4200 de laptopuri, fiind repartizate cîte 2 pentru fiecare birou electoral al secţiei de votare. În ziua alegerilor, operatorii SIAS „Alegeri” vor verifica datele de identitate ale alegătorilor în RSA şi vor înregistra on-line participarea acestora la votare. La totalizarea rezultatelor, aceştia vor transmite operativ informaţia la CEC.  Procesul de implementare a RSA a fost realizat cu suportul Programului PNUD pentru Democraţie, componenta Alegeri, finanţat de către Guvernul Regatului Suediei.

Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au fost constituite 2066 de secţii de votare, dintre care 95 peste hotarele ţării.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților