[ X ]
[ X ]
[ X ]
Care este pensia medie pentru un militar din R. Moldova. Vezi detalii!
30 Ianuarie
foto: trm.md

Conform legii pentru asigurarea cu pensii a militarilor sunt prevăzute 3 tipuri de pensii. Despre aceasta a declarat pentru CURENTUL șeful Direcției Pensii din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Vasile Rebeja.

„Conform art.1 a Legii 1544 din 23.06.1993 cu privire la asigurarea cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor Afacerilor Interne, sînt prevăzute 3 tipuri de pensii: pensie pentru vechime în muncă – 3786 de pensionaripensie de invaliditate – 256 de pensionaripensie în cazul pierderii întreţinătorului – 1269 de pensionari”, a menționat Rebeja.

Întrebat cît se cheltuie anual din buget pentru pensiile date dar și cînd au fost majorate ultima dată, Vasile Rebeja a menționat că în anul 2013, din buget au fost alocate pentru pensiile militarilor suma de 212 mln 926 mii lei, iar pentru indemnizaţii – 6 mln 290 mii lei.

„Legislaţia în vigoare nu prevede majorări ale pensiilor militarilor. Conform art.64 din Legea nr.1544 din 23.06.1993, pensiile se indexează la data de 1 aprilie a fiecărui an. Coeficientul de indexare constituie creşterea medie anuală a indicelui preţurilor de consum pentru anul precedent. Ultima indexare în acest sens a avut loc la 1 aprilie 2013 şi a constituit 4,6%. Iar pensia medie constituie 3 195 lei 66 bani”, a spus el.

Totodată, Șeful Direcției Pensii a afirmat că la moment, în Ministerul Apărării sînt asiguraţi cu pensii 5311 veterani ai serviciului militar, invalizi şi membri ai familiilor militarilor decedaţi.

„Luînd în consideraţie vîrsta majorităţii pensionarilor şi problemelor de sănătate apărute pe parcursul serviciului militar, în ultimii 10 ani, numărul pensionarilor militari a fost în descreştere. Anual, numărul respectiv scade cu 80-100 de persoane”, a mai spus Rebeja.

Vasile Rebeja a mai adăugat că, familiile militarilor decedaţi primesc diferite indemnizaţii, alocaţii şi alte înlesniri prevăzute de legislaţia naţională. Totodată, peste 400 de veterani primesc bilete de tratament sanatorial gratuit sau, la alegere, compensaţie bănească odată în doi ani.

CURENTUL precizează: Direcţia pensii are misiunea de a susţine financiar centrele militare teritoriale şi a asigura cu pensii militarii trecuţi în rezervă şi membrii familiilor militarilor decedaţi, precum şi a acorda înlesniri, indemnizaţii invalizilor şi veteranilor conform legislaţiei în vigoare.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților