[ X ]
[ X ]
[ X ]
Armata Naţională sărbătoreşte 24 de ani de la creare
2 Septembrie

Ministrul Apărării, Anatol Şalaru, a înmînat astăzi unui grup de militari şi civili diplome ale Guvernului clasa I, II şi III, dar şi distincţii ale Armatei Naţionale, în cadrul şedinţei festive dedicate aniversării a 24-a de la crearea Armatei Naţionale, transmite CURENTUL.

Astfel, Crucea „Pentru Merit” clasa I, II şi III, Crucea „Pentru Serviciu Impecabil”, clasa I, II şi III, Medalia pentru cooperare a Armatei Naţionale şi Medialia pentru misiuni umanitare şi menţinere a păcii au fost oferite pentru îndeplinirea ireproşabilă a datoriei de serviciu, pentru contribuţia adusă la asigurarea unui înalt grad de pregătire a unităţilor şi subunităţilor, dar şi pentru profesionalism.

Ministrul Apărării i-a felicitat pe ofiţerii, subofiţerii şi funcţionarii publici cu ocazia evenimentului, menţionînd contribuţia acestora la crearea unei instituţii sigure şi funcţionale. „În pofida tuturor obstacolelor, dumneavoastră reuşiţi să aduceţi onoare Patriei, prin acţiuni concrete, demne de respectul societăţii. Pentru misiunile pe care le îndepliniţi atît în ţară cît şi peste hotare, pentru devotamentul şi bunăvoinţa de care daţi dovadă în activitatea de zi cu zi, vă aduc toată recunoştinţa mea”, a spus Anatol Şalaru.

La rîndul său, şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Gorgan, a declarat că în cele peste două decenii, militarii moldoveni au participat la numeroase exerciţii multinaţionale şi operaţiuni de menţinere a păcii, promovînd, astfel, buna imagine a Republicii Moldova peste hotare. „Anul acesta, la fel, am fost prezenţi în teatrele de operaţii, dar şi la aplicaţii internaţionale în România, Ucraina şi Germania. De asemenea, am reuşit  să planificăm şi să desfăşurăm la noi în ţară exerciţiul multinaţional  „Efort Comun” cu participarea partenerilor noştri din SUA, România, Georgia şi Polonia”, a specificat generalul de brigadă Igor Gorgan.

De notat că, joi, 3 septembrie, Ministerul Apărării va desfăşura o serie de activităţi consacrate aniversării a 24-a de la formarea Armatei Naţionale în toate garnizoanele militare.

Astfel, la ora 9:00, corpul de comandă al Armatei Naţionale va depune flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare din Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar la ora 9:30, militarii şi civilii din garnizoana Chişinău vor depune flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”.

Totodată, la ora 15:00, la intersecţia dintre şoseaua Balcani, Stăuceni şi Calea Orheiului (kilometrul 11) va demara exerciţiul militar multinaţional de artilerie „Scutul de foc – 2015”, care se va desfăşura la Baza de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca.

De asemenea, în garnizoanele Bălţi, Cahul, Ungheni şi Mărculeşti vor fi organizate şedinţe festive, cu ocazia Zilei Armatei Naţionale.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților