[ X ]
[ X ]
[ X ]
Angajații a 24 de instituții medicale din țară vor fi supuși unui test
1 August

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) vor instrui angajații a 24 de instituții medico-sanitare din țară privind aplicarea Legii testării integrităţii profesionale. Scopul acestei acțiuni este de a informa angajaţii despre prevederile noii legi, precum şi sancţiunile aplicate în cazul picării testului, transmite Curentul.md

Săptămîna curentă, ofiţerii CNA au vizitat 10 instituţii medicale, inclusiv Universitatea de Stat „Nicolae Testemiţeanu”, trei colegii republicane şi Spitalul de Urgenţă. În cadrul vizitelor, ofiţerii CNA le-au vorbit angajaţilor despre prevenirea şi combaterea actelor de corupţie şi comportament corupţional în sistemul ocrotirii sănătăţii, a plăţilor neformale, despre declararea cadourilor şi conflictul de interese.

Totodată, CNA a formulat mai multe recomandări privind ajustarea cadrului intern, a regulamentelor, codurilor de conduită, a registrelor de declarare a cadourilor cu indicarea concretă a mecanismului de sancţionare a angajaţilor pentru încălcarea acestora.

Începând cu 14 august, CNA va efectua testarea integrităţii profesionale a tuturor funcţionarilor din ţară. Potrivit legii, un test de integritate constă în „crearea şi aplicarea de către testator a situaţiilor virtuale în vederea urmăririi pasive, stabilirii reacţiei şi conduitei adoptate de subiectul testării”.

De la începutul anului, CNA a organizat peste 200 de instruiri despre aplicarea practică a Legii privind testarea integrităţii profesionale.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților