Deși s-au pronunțat, pentru prima dată, sentințe de condamnare cu executare a pedepsei penale, în cazul torţionarilor, în Republica Moldova, deficienţele sistemice în ceea ce privește impunitatea încă mai persistă. Despre asta se spune în Raportul Anual despre situația în domeniul drepturilor omului, în anul 2014, realizat de Amnesty International, transmite CURENTUL.
Conform datelor Procuraturii Generale, în 2014 au fost înregistrate mai puţine plângeri privind tortura şi relele tratamente, decât în anul 2013. În luna iulie 2014, pentru prima dată, trei ofiţeri de poliţie au fost condamnaţi la trei ani de privaţiune de libertate, cu executare, pentru acţiunile de tortură faţă de 2 persoane, comise în 2011, fiind aplicat noul articol 1661 din Codul de Procedură Penală (CPP), în vigoare din decembrie 2012.
„Acest fapt reflectă schimbările legislative care au facilitat pedepsirea pentru acte de tortură, dar și eforturile de informare a persoanelor responsabile de aplicarea legii, despre obligațiile de a respecta drepturile omului și drepturile deținuților. Totuși, problema impunității, pentru abuzurile comise de polițiști în trecut, rămâne o problemă semnificativă”, se spune în raport.
Potrivit aceleiaşi surse, în 2014 s-au împlinit 5 ani de la demonstraţiile post-electorale din aprilie 2009, iar autorităţile nu au reușit să facă dreptate în cazul tuturor victimelor evenimentelor din aprilie 2009.
„Din cele 102 de plângeri oficial înregistrate de Procuratura Generală, au fost pornite dosare penale pe 58 dintre cazuri, și doar 31 au fost audiate în instanţele de judecată. În cazul a 27 de ofiţeri de poliţie au fost pronunţate sentinţe de condamnare cu suspendare a executării pedepsei penale. Termenul de prescripţie de cinci ani, în cazul abuzurilor de serviciu, comise de poliţişti în aprilie 2009, a expirat în aprilie 2014. Astfel, un număr semnificativ de persoane suspectate că ar fi comis acte de tortură în aprilie 2009, nu vor mai fi pedepsite penal. Nici un ofiţer de poliţie nu a ajuns la închisoare în cazurile de anchetă a evenimentelor din aprilie 2009”, se mai menţionează în document.
Totodată, Amnesty International informează că, la sfârşitul lui 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova în şapte cazuri, pentru încălcarea art. 3 CEDO (interzicerea torturii), privind evenimentele din aprilie 2009. În toate şapte cazuri, Curtea a constatat că ancheta a înregistrat serioase încălcări în ceea ce privește pornirea eficientă a urmăriri penale, inclusiv ignorarea unor probe vitale.
Adrian Platon