În ultimii doi ani, numărul de perechi de codalb de pe teritoriul Republicii Moldova practic a dispărut, fapt care se datorează tăierilor iraționale a arborilor de pe întreg teritoriul țării, informează CURENTUL.
Vitalie Ajder, președintele Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, a înaintat demers Ministerului Mediului, prin care a adus la cunoștință despre lucrările efectuare pe teritoriul Rezervației Științifice “Pădurea Domnească” din luna mai, anul 2016, prin care cel mai probabil a fost distrusă și ultima pereche de codalbi, care își făcu-se cuib acolo. El spune că, conform legislației R. Moldova tăierile de acest tip sunt interzise. De aceea, Vitalie Ajder a cerut Ministerului Mediului respectarea legii privind fondul ariilor protejate de stat, verificarea tăierilor în toate rezervațiile științifice și respectarea zonei cu protecție integrală.
Ecologistul mai spune că, reacția Ministerului Mediului vizavi de acest subiect a fost că acțiunile sunt legale.
Menționăm, că cuibul din “Pădurea Domnească” a fost monitorizat pe parcursul anilor 2012 – 2015. În anul 2012 perechea a crescut cu succes 2 pui, iar în anii ce au urmat – câte un pui. De remarcat este și faptul că în anul 2014, puiul de codalb din „Pădurea Domnească” a fost inelat în cadrul unui proiect româno-bulgar care viza codalbii din bazinul fluviului Dunărea.
Specia se găsește în ediția a 2-a (2002) și în ediția a 3-a a Cărții Roșii a Republicii Moldova (2015) cu statutul de „critic periclitată, amenințată cu dispariția”, de aceea restrîngerea și degradarea pădurilor din țara noastră influențează negativ abundența acestei păsări, dar și a altor specii.
Anastasia Borta