[ X ]
Află cum arată portretul statistic al bărbaților în Moldova
20 Martie
foto: copilul.ro

Numărul populaţiei stabile al R. Moldova la 1 ianuarie 2013 (3559,5 mii persoane), unde 48,1% sunt bărbații. Speranța de viață a bărbaților constituie 67,1 cu 7,8 ani mai puțin ca femeile, transmite Curentul.md. 

Bărbații se căsătoresc mai tîrziu ca femeile, la vîrsta de 26 de ani. Cei mai mulţi bărbaţi care s-au căsătorit în 2012, aparţin grupei de vârstă 25-29 ani (37,4%). Bărbaţii mai des se  recăsătoresc după divorţ decît femeile, ponderea celor recăsătoriţi fiind de 16,4%.

Anual se nasc mai mulți băieți decît fete: din numărul copiilor născuţi-vii 51,7% au fost băieţi, raportul de masculinitate fiind de 107 băieţi la 100 fete.

Rata de ocupare în rîndul bărbaților este mai mare decît cea a femeilor. Rata de ocupare în rîndul bărbaților este de 40,6%, față de cea a femeilor cu o valoare mai inferioară de 36,5%. Totodată, şomajul afectează într-o proporţie mai mare bărbaţii decât femeile. Peste 60 la sută din totalul şomerilor sunt bărbaţi, iar rata şomajului este cu 2,5 p.p. mai mare la bărbaţi (6,8%) faţă de cea înregistrată la femei (4,3%).

Bărbaţii deţin ponderi superioare în rândul conducătorilor de toate nivelurile. Din total conducători de toate nivelurile, 56 la sută sunt bărbaţi, iar restul 44% revin femeilor.  Exploataţiile agricole sunt conduse preponderent de bărbaţi, cu 64% față de femei, cu 36%. Bărbaţii administrează o suprafaţă mai mare de teren decît femeile, atît în cazul exploataţiilor cu personalitate juridică, cît şi fără personalitate juridică.

Bărbații cîștigă cu 13% mai mult ca femeile. Astfel, salariul mediu a constituit pentru un bărbat este de 3638,3 lei și femeile 3167,6 lei.

Băieții optează mai multe pentru învăţămîntul secundar profesional. Circa două treimi din numărul total de elevi din învăţământul secundar profesional sunt băieţi, iar în cazul colegiilor mai mult ca 50 la sută sunt fete. Dat fiind că oferta de formare profesională preponderent este axată pe profilul tehnic, respectiv acest nivel de învăţămînt este preferat în special de către băieţi. Cele mai solicitate profesii/meserii, cum ar fi lăcătuş la repararea automobilelor, tîmplar, tractorist, electromontor la repararea şi întreţinerea utilajului electric, tencuitor sunt dominate de băieţi în proporţie de la 80-90 la sută.

Bărbaţii săvîrşesc infracţiuni în proporţie mult mai mare decît femeile. Rata infracţionalităţii în rîndul bărbaților este la o 100 mii populaţie masculină revin 1107 infracţiuni săvîrşite. Cei mai mulţi dintre bărbaţi au antecedente penale şi la momentul săvîrşirii infracţiunii erau în stare de ebrietate (9,9% comparativ cu 1,6% în cazul femeilor).

Bărbaţii suferă mai mult de tuberculoză şi tumori maligne. Zilnic sunt diagnosticaţi cu tuberculoză activă 6 bărbaţi şi 3 femei, respectiv rata incidenţei prin această maladie este mai mare în rîndul bărbaţilor (130 cazuri la 100 mii bărbaţi) comparativ cu cea a femeilor (51 cazuri la 100 mii femei). În cazul incidenţei tumorilor maligne discrepanţele sunt mai puţin accentuate, în medie la 100 mii bărbaţi revin 236 cazuri, comparativ cu 226 cazuri la 100 mii femei. Zilnic sunt diagnosticaţi cu tumori maligne 11 bărbaţi şi 11 femei.

Bărbaţii mai rar apelează la servicii de sănătate. Bărbații consideră că se vor simți mai bine fără a întreprinde careva acţiuni și servicii medicale.

Rata dizabilităţii primare este mai mare în rîndul bărbaţilor. Din total persoane recunoscute cu dizabilitate primară bărbaţi reprezintă 60 la sută, iar femeile respectiv 40 la sută. Rata dizabilităţii primare pentru bărbaţi constituie 56 bărbaţi la 10 mii bărbaţi.

Bărbații beneficiază de pensii pentru limită de vîrstă mai mari decît femeile. Mărimea medie a pensiei pentru limita de vîrstă pentru bărbaţi constituie 1115,7 lei, comparativ cu 934,3 lei în cazul femeilor.

Bărbaţii sunt consideraţi drept cap al gospodăriei mai frecvent decît femeile. Din total gospodării, 42 la sută sunt conduse de femei şi respectiv 58 la sută de bărbaţi. Gospodăriile numeroase de cele mai dese ori sunt conduse de către bărbaţi. Astfel, practic fiecare a treia gospodărie condusă de bărbaţi este formată din 4 şi mai multe persoane.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților