[ X ]
Abandonul de domiciliu în rîndul copiilor este în creștere
21 Iulie

Inspectoratul General al Poliției (IGP), în calitate de autoritate publică centrală cu competenţe în domeniul protecţiei drepturilor copilului a efectuat o analiză în baza căreia s-a constatat că abandonul de domiciliu în rîndul copiilor atestă o creștere semnificativă, transmite CURENTUL.

Astfel, pe parcursul primului semestru al anului curent au fost înregistrate 235 cazuri de abandon, comparativ cu perioada similară a anului trecut – 107 cazuri.

Potrivit analizei efectuate de IGP, cel mai des, părăsesc domiciliul băieţii aflaţi în pragul adolescenţei (118 din numărul raportat), iar categoria de vîrstă cea mai vulnerabilă este între 14 şi 15 ani (85 copii).

Totodată, se atestă cazuri de abandonare a domiciliului de către adolescente, iar motivul este dorința de a avea o relaţie de prietenie determinată de sentimente amoroase, ce nu este agreată de părinţi.

În aceeași ordine de idei, în marea majoritate a cazurilor, abandonul de domiciliu este determinat de lipsa de comunicare între copii şi părinţi sau alte persoane care le înlocuiesc, dorința de a deveni independenți și de a cîștiga propriul ban. Plecarea din familie mai este favorizată  de neînțelegerile și conflictele din familie sau părinţii îşi pierd copiii (în special de vîrsta sub 10 ani)cu care au ieşit la plimbare în parc sau participă la evenimente publice în masă.

Cu această ocazie, Inspectoratul General al Poliției vine cu solicitarea ca în oricare din cazurile enunţate mai sus, părintele/reprezentantul legal sau tutorele/curator să sesizeze poliţia în mod de urgenţă, fapt care va spori şansele ca minorul să fie depistat în termeni restrînși şi reintegrat în mediul familial sau după caz în serviciul de plasament alternativ.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților