Ziua Mondială a Rinichiului este marcată anual în a doua zi de joi a lunii martie în scopul sensibilizării asupra importanţei sănătăţii rinichilor şi reducerea frecvenţei şi impactului afecţiunilor renale şi bolilor asociate. În anul curent genericul acestei zile este “Boala renală cronică şi persoanele în etate”, transmite Curentul.md.
În Republica Moldova incidenţa totală prin bolile aparatului genito-urinar la fel are tendinţă de creştere, în anul 2012 constituind 230,5 cazuri la 10 mii locuitori, faţă de 219,4 cazuri în anul 2011.
Unul din zece oameni suferă de o afecţiune a rinichilor, iar milioane de oameni mor anual de complicaţiile cauzate de bolile de rinichi. Studiile denotă că, la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, capacitatea de filtrare a rinichilor începe să scadă cu aproximativ 1% pe an, mai frecvente fiind leziunile renale, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala şi bolile de inimă.
Boala renală se manifestă prin următoarele simptome principale: creşterea numărului de micţii (urinări), în special dureroase sau în timpul nopţii; micşorarea bruscă sau creşterea semnificativă a volumului zilnic de urină; dureri lombare, edeme, în special generalizate sau suboculare; creşterea tensiunii arteriale; dezvoltarea anemiei.
Elena Mocreac