[ X ]
[ X ]
[ X ]
Viorel Chetraru: Informația legată de domnul deputat Arhire a fost speculată de unii și prezentată tendențios…
19 Martie
foto: arena.md

„În cazul domnului Arhire noi nu avem nici un indiciu ca bănuiții în acest dosar ar fi avut vreo discuție cu el. Faptul că i-au folosit numele într-o discuție între ei, nu înseamnă că au și discutat cu el, poate intenționau și nu doar cu el, ci și cu alți deputați, pentru că ceea ce avem pînă acum arată o acțiune complexă, nu doar una centrată pe o singură persoană, iar noi vrem să vedem care a fost scopul final și să ajungem la beneficiarii reali ai acestor acțiuni, la cei care erau dispuși să plătească sumele respective, acum îi avem doar pe intermediari, pe cei prin care s-a încercat derularea operațiunii”.  O Declarație în acest sens a făcut șeful Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, într-un interviu acordat pentru TRIBUNA. 

Șeful de la CNA menționează că nu trebuie făcute speculații legate de un nume sau altul.

„Am văzut că în mod regretabil informația legată de domnul deputat Arhire a fost speculată de unii și prezentată tendențios. Noi nu deținem nici un indiciu că domnul deputat ar fi fost abordat de bănuiții în acest dosar și nu e corect că astfel de informații să fie utilizate speculativ, pentru că pot crea prejudicii. Mai mult,  anchetatorii au refuzat categoric să confirme informațiile legate de domnul Arhire, tocmai pentru că nu exista nici un indiciu ca bănuiții ar fi ajuns la el și am cerut chiar să nu se speculeze folosind nume. Fac aceste precizări tocmai pentru a nu se continua cu speculațiile la această temă”, a precizat Chetraru.

Demnitarul a specificat că acum anchetatorii verifica acum în primul rînd cine își dorește să „cumpere” deputați și pentru ce, care era planul final.

“Nu uitați că această acțiune a fost oprită la faza de tentativă, ceea ce este foarte important și asta pentru că ne-am sesizat la timp, după ce au apărut primele informații legate de astfel de posibile fapte. Cei doi deputați asupra cărora s-au făcut încercări de cumpărare ne-au furnizat informații importante și am putut demara rapid operațiunile specifice de urmărire, care au dus și la curmarea acestei acțiuni în faza de tentativă. Din punctul meu de vedere, în comentariile publice, se scapă din vedere tocmai acest aspect, pe care eu îl consider o reușită importantă”, a mai spus Viorel Chetraru.

În același interviu, șeful de la CNA mai spune că acum se verifică ai cui sunt banii depistați la bancă și care este proveniența lor, pentru ce urmau să fie folosiți.

„Nu lucram cu speculații, ci cu probe, vrem să mergem cu un dosar complex în judecată. Am găsit mai multe indicii utile, rămîne să le integram în dosar și să le folosim pentru a proba vinovăția bănuiților’, a conchis Chetraru.

Reamintim că la începutul lunii curente CNA a reținut două persoane bănuite de tentativa de corupere a deputaților. Asupra acestora au fost găsiți 250 000 dolari. De asemenea, la o bancă comercială, într-un safeu metalic, au fost depistați încă 500 000 Euro, care se presupune că urmau fi utilizați în același scop.

Elena Mocreac 

Inapoi la arhiva noutaților