[ X ]
Vezi care instituții sunt cele mai afectate de corupție
10 Martie

În anul 2013, activitatea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) a fost axată pe sporirea eficienţei în prevenirea, depistarea, cercetarea şi curmarea contravenţiilor şi infracţiunilor de corupţie.

Ofiţerii C.N.A. au depistat şi contracarat 476 de infracţiuni, inclusiv 374 acte de corupţie şi conexe corupţiei şi 102 de alte tipuri.  În rezultatul măsurilor întreprinse de ofiţerii de investigaţii ai C.N.A. au scris într-un raport, că cele mai afectate de corupție sunt instituțiile: organelor de drept, administrația locală, finanțele, medicina, educația, construcțiile, avocatura.

Spectrul funcţionarilor ce au căzut în vizorul Centrului de asemenea este variat: de la demnitari de stat de rangul cel mai înalt şi conducători de instituţii, primari, până la şefi de departamente, direcţii şi servicii din cadrul autorităţilor publice, inspectori şi specialişti ai organelor de drept şi de asigurare a securităţii naţionale (Vamă, Poliţia de Frontieră), avocaţi, factori de decizie de diferit rang ai organizaţiilor din sectorul privat.

Pe faptul extorcării şi primirii mijloacelor băneşti şi altor bunuri materiale au fost efectuate 119 reţinerii în flagrant, fiind reţinute 106 persoane (în 2012 – 94) şi arestate preventiv în cadrul urmăririi penale 33 persoane (2012 – 59), restul persoanelor reţinute în flagrant au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților