[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vasile Bumacov a prezentat rezultatele activităţii Ministerului Agriculturii pe parcursul a 4 ani
6 Noiembrie

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), Vasile Bumacov a prezentat astăzi rezultatele activităţii pe parcursul anilor 2011-2014 instituţiei pe care o conduce, transmite CURENTUL.

Printre cele mai mari realizări, Bumacov a enumerat negocierea Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

„Negocierea acestor acorduri nu a fost un lucru simplu pentru Ministerul Agriculturii. A fost o sarcină enormă să facem faţă acestor provocări. Aceasta ne-a reuşit poate mai mult decît speram. Am negociat cel mai bun Acord de Liber Schimb”, a declarat Vasile Bumacov.

De asemenea, ministrul a enumerat crearea mai multor instituţii subordonate MAIA. Printre acestea, Bumacov a enumerat: Agenţia de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, dar şi deschiderea unei reprezentanţe FAO în Republica Moldova.

Bumacov a spus că 17,2% din PIB revin sectorului agricol, iar altele 41% – exporturilor. „Acest trend se menţine şi în anul curent. Agricultura este unicul sector cu balanţa comercială pozitivă de circa 1 miliard de dolari SUA”, a specificat demnitarul.

În context, Vasile Bumacov a afirmat că a fost mărit şi fondul de subvenţionare. Pînă în prezent, la AIPA au fost depuse 15.140 de dosare în valoare de 2,2 miliarde de lei. În anul curent, au fost depuse peste 5 mii de dosare, în valoare de circa 800 milioane de lei. „Avem o problemă atunci cînd nu sînt fonduri deajuns. Dar le vom căuta. Datorită subvenţiilor, suportului financiar din partea donatorilor externi, producţia agricolă a crescut”, a conchis ministrul Agriculturii.

Pentru anii 2014-2020, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare îşi propune creşterea competitivităţii producţiei agro-alimentare şi dezvoltarea rurală.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților