În Republica Moldova există politicieni care și-au condus sau își conduc partidele de mai mult de un deceniu, iar unii – de aproape două. TRIBUNA a realizat un clasament convențional al celor mai longevivi lideri de partide, pe care-l propunem atenției dvs.
1. Vladimir Voronin
Conduce Partidul Comuniștilor din 1993 și este cel mai longeviv lider de partid. Deși despre o posibilă plecare a sa din funcție s-a vorbit de mai multe ori, totuși, se pare că Vladimir Voronin nu are de gînd să facă acest lucru. Cel puțin, nu în perioada imediat următoare.
2. Iurie Roșca
A condus Partidul Popular Creștin Democrat (inițial – Frontul Popular, apoi Frontul Popular Creștin Democrat) din 1994 pînă în 2011. Este politicianul care a dat în mare parte tonul evenimentelor politice în primele două decenii de independență a Republicii Moldova.
3. Vladimir Florea
A fost ales în funcția de copreședinte al Mișcării profesioniștilor „Speranța-Nadejda” încă în 1997. Rămîne și în prezent lider al acestei formațiuni, deși aceasta nu participă la viața politică activă a țării.
4. Mihai Ghimpu
La începutul anului 1998 a fost ales în funcția de Președinte al Partidului Reformei, care ulterior și-a schimbat denumirea în Partidul Liberal. Este lider al acestei formațiuni și în prezent.
5. Anatol Popușoi
A venit în fruntea Partidului Democrat Agrar din Moldova în 1998 și deține această funcţie pînă în prezent, chiar dacă acest partid practic nu este vizibil în politica moldovenească.
6. Valeriu Climenco
Conduce Mișcarea social-politică „Ravnopravie” din1998. În alegerile din aprilie 2009 a cedat temporar funcția de lider al formațiunii, dat fiind faptul că a candidat pe lista altei formațiuni (Uniunea Centristă din Moldova).
7. Valeriu Pleșca
Conduce Mișcarea social-politică „Forța Nouă” din 1998. Între timp a avut și două mandate de deputat, dar și două mandate de ministru al Apărării. Mișcarea nu este prea vizibilă în politica moldovenească în ultimii ani.
8. Gheorghe Sima
Este în fruntea Uniunii Muncii din Moldova din 1999. Mandatul său a fost întrerupt doar timp de cîteva luni, cînd în fruntea formațiunii a fost ales Andrei Țărnă. Ulterior, Gheorghe Suma a revenit în funcție.
9. Veronica Abramciuc
Din postura de copreședinte al Partidului Socialiștilor a condus formațiunea respectivă din 1997 pînă în 2011, cînd în fruntea partidului a venit Igor Dodon.
10. Dumitru Diacov
A devenit Președinte al Mișcării „Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă” în 1997. Ulterior, formațiunea și-a schimbat denumirea în Partidul Democrat. În 2009, Dumitru Diacov i-a cedat funcția de Președinte lui Marian Lupu.