[ X ]
[ X ]
[ X ]
TOP 10 cei mai influenţi politicieni ai lunii precedente
6 Octombrie

Liberal-democrații Iurie Leancă, Vlad Filat și Natalia Gherman sînt în fruntea clasamentului celor mai influenți politicieni ai lunii septembrie curent. Acestea sunt datele prezentate astăzi de Institutul de Analiză şi Consultanță Politică „POLITICON”, transmite CURENTUL.

Premierul Iurie Leancă, vicepreședinte la PLDM, a acumulat  235 de puncte. Acesta este urmat de liderul PLDM, Vlad Filat cu 223 puncte, iar pe locul trei s-a clasat ministrul de Externe și al Integrării Europene, Natalia Gherman, cu 212.

Liderul Comuniștilor Vladimir Voronin a ocupat locul patru cu 192 de puncte și a înregistrat o urcare spectaculoasă de pe zece pe patru.“Aceasta se explică prin faptul că în septembrie Republica Moldova a intrat în perioada electorală, iar liderul comuniștilor moldoveni este un politician care dispune de un potențial electoral pronunțat. Totodată, în perioada electorală, liderii partidelor politice, devin brusc mai vizibili. Acest lucru se referă în mare măsură și la Voronin”, susțin experții Politicon.

În primii zece se mai găsesc: președintele Parlamentului, Igor Corman – 187 de puncte, președintele Partidului Democrat din Moldova,  Marian Lupu – 182 de puncte, șeful statului –  Nicolae Timofti – 172 de puncte,  primarul capitalei, Dorin Chirtoacă – 171 de puncte, prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc – 170 de puncte și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov – 169 de puncte.

În Top 20, în linii mari, se regăsesc protagoniștii lunilor trecute – membri ai guvernului (Candu, Sandu, Babuc, Carpov, Efrim, Recean), președinți ai fracțiunilor parlamentare (Streleț), membri ai conducerii parlamentului (Palihovici) și lideri de partide (Ghimpu și Dodon). Mulți dintre ei, în anumite momente, au intrat chiar în Top 10.

În rest, în TOP-ul celor mai influenți 50 de politicieni ai lunii septembrie 2014, sunt prezenți aceiași politicieni ca și în lunile precedente.

Reprezentanții Politicon afirmă că în următoarele două luni – lunile campaniei electorale – putem pronostica apariții surprize și schimbări spectaculoase în TOP-ul celor mai influenți 50 de politicieni din Republicii Moldova.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților