Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități s-au întrunit în ședință și au analizat informațiile prezentate de Procuratura Generală pe marginea progreselor acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Astfel, cu votul majorității membrilor săi a propus un Proiect de hotărâre privind rezultatele audierilor parlamentare cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor, informează CURENTUL.
În acest fel, membrii Comisiei au constatat că responsabilitatea pentru organizarea și asigurarea unor măsuri eficiente asupra procesului de recuperare a mijloacelor financiare îi revine conducerii Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.
„Parlamentul constată lipsa de acțiuni măsurabile și progrese în procesul menționat și consideră că prin acțiunile ineficiente ale conducătorilor autorităților responsabile se tergiversează nejustificat luarea de măsuri eficiente”, se arată în concluzia Comisiei.
Totodată, Comisia solicită Procuraturii Generale examinarea cauzelor stagnării admise de către autoritățile responsabile în procedurile de investigare a procesului de devalizare a sistemului bancar: „Elaborarea și aprobarea în termen de 30 de zile a unui instrument eficient de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Se recomandă Consiliului Superior al Magistraturii ca în condițiile legii să verifice activitatea și să întreprindă toate măsurile de rigoare pentru ca instanțele judecătorești să asigure transparența și deschiderea față de societate”, au mai declarat reprezentanții Comisiei.
Comisia juridică, numiri și imunități în comun cu Comisia securitate națională, apărare și ordine publică vor monitoriza evoluția procedurile de investigare a procesului.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat de deputați.
Mihaela Conovali