[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sindicatele şi Avocatul Poporului vor continua colaborarea în vederea protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor
13 August

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a semnat miercuri, 13 august, un nou acord de colaborare cu Oficiul Avocatului Poporului (CpDOM), transmite CURENTUL.

Documentul a fost elaborat în baza celui existent între CpDOM şi CNSM și puncteazămai multe direcţii de cooperare. Printre acestea se regăsesc pledarea în comun pentru armonizarea cadrului legal naţional la standardele internaţionale ce ţin de asigurarea drepturilor salariaţilor la muncă, securitatea muncii și sănătate, asigurarea unui nivel decent de remunerare a pensiilor, protecţia socială a angajaţilor și alte aspecte.

În cadrul unei întâlniri cu ombudsmanul Mihail Cotorobai, la care au participat conducerea CNSM și membrii Comitetului Confederal al CNSM, părțile au menționat bunele relaţii de cooperare stabilite între cele două instituții şi au exprimat interesul pentru dezvoltarea acestora.

”Semnarea acordului deschide o nouă pagină în activitatea noastră comună de protejare a drepturilor și intereselor cetățenilor. Este bine când ne conjugăm eforturile și obținem rezultate bune. Un exemplu recent este inițiativa Confederației de amendare a articolului 111 din Codul muncii, care prevede remunerarea zilelor de sărbătoare nelucrătoare conform normelor dreptului internațional la care țara noastră este parte. Fiind susținută pe deplin de Oficiul Avocatului poporului, aceasta a fost înaintată Parlamentului Republicii Moldova și deja avem un răspuns că propunerea noastră se examinează, urmând să fie propusă modificarea legislației în acest sens”, a spus Oleg Budza, președintele CNSM.

La rândul său, Mihail Cotorobai, a reiterat intenţia sa de a menţine continuitatea în colaborarea cu sindicatele, care sunt parteneri tradiţionali ai CpDOM. El a subliniat că instituţia pe care o conduce va putea activa eficient în cazul în care se va afla în dialog permanent şi colaborare cu societatea civilă şi va fi depus un efort comun şi consolidat în vederea soluţionării problemelor existente în domeniul drepturilor omului. Ombudsmanul a accentuat rolul nespus de important al sindicatelor în acest proces.

Mihai Cotorobai a fost numit Avocat al Poporului la 3 aprilie curent, pentru o perioadă de 7 ani. Acesta a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi a activat în calitate de judecător al Curţii Constituţionale.

Inapoi la arhiva noutaților