[ X ]
[ X ]
[ X ]
Renato Usatîi refuză să își ceară scuze. Iată ce riscă politicianul!
4 Noiembrie

Președintele Partidului „Patria”, Renato Usatîi refuză să își ceară scuze de la comunitatea romilor, aceasta după ce politicianul ar fi ofensat prin utilizarea unui limbaj rasist. Despre aceasta au anunțat astăzi reprezentanții Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii, transmite CURENTUL.

Usatîi a folosit în cadrul unei conferințe de presă susținută la 15 septembrie curent, a folosit “țigan” , dar și alți termeni ce au instigat la discriminare, rasism, xenofobia și alte forme intolerante de exprimare.

“Usatîi a folosit acest limbaj în raport cu un alt concurent electoral cu intenția de a-l umili și de a-și arăta propria superioritate etnică”, a subliniat Andrei Brighidin,  membru al Consiliului.

Potrivit lui, Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii a adoptat o decizie prin care Usatîi în termen de 20 de zile trebuia să își ceară scuze de la comunitatea romilor, el însă a refuzat.

“Consiliul l-a obligat pe reclamat să își ceară scuze și i-a fost oferit și un text pentru aceasta, dumnealui însă, a contestat decizia solicitînd să fie anulată. Iată de ce procesul va dura ceva mai multă vreme”, a precizat Brighidin.

Potrivit expertului, Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii poate solicita constrîngerea dreptului la libera exprimare atunci cînd este vorba de forme intolerante de exprimare. Mai mult decît atît, dacă reclamantul nu respect decizia, Consiliul poate opri activitatea acestuia.

Totodată, Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii a anunțat că va monitoriza atent și se va autosesiza în cazul discursurilor politice care instigă la ură și rasism, mai cu seamă, în condițiile campaniei electorale în curs.

CURENTUL precizează: Centrul Naţional al Romilor (CNR) din Chişinău a solicitat la 24 septembrie curent, ca Renato Usatîi să-şi ceară scuze în mod public pentru expresia menţionată faţă de comunitatea de Romi, în caz contrar acesta își rezervă dreptul  de a adresa în instanţa de judecată pentru calomniere, discurs cu declaraţii rasiste şi discriminatorii.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților