[ X ]
[ X ]
[ X ]
Recep Tayyip Erdogan ar putea vizita Republica Moldova în viitorul apropiat
24 August

Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat disponibilitatea de a întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova în viitorul apropiat. Despre asta el a anunţat în cadrul întrevederii cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, care se află într-o vizită de lucru în Turcia, transmite CURENTUL.

În cadrul întrevederii, oficialii au examinat starea actuală și perspectivele dezvoltării relațiilor bilaterale. Părţile și-au exprimat convingerea privind existența tuturor premiselor pentru avansarea acestor relații la nivelul unui parteneriat strategic.

În acest context, ministrul Galbur a adus expresia gratitudinii Chișinăului oficial pentru tot sprijinul valoros acordat de Republica Turcia în anii de independență a țării noastre. Cu acest prilej, Președintele Erdogan a transmis conducerii Republicii Moldova și întregului popor moldovenesc sincere felicitări cu ocazia aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenței.

Totodată, părţile au făcut un schimb de opinii privind existența unui potențial nevalorificat în domeniul cooperării comercial economice dintre ambele tari. Oficialii și-au exprimat convingerea că apropiata intrare în vigoare a Acordului de Comerț Liber va contribui la intensificarea comerțului bilateral.

Interlocutorii au evidențiat rolul de punte de prietenie și cooperare dintre țările noastre care îi revine autonomiei găgăuze a Republicii Moldova. În acest sens, Ministrul de externe Andrei Galbur a apreciat înalt sprijinul autorităţilor turce în vederea integrării cât mai active a populaţiei găgăuze în societatea moldovenească.

În altă ordine de idei, şeful diplomației moldovenești a reiterat condamnarea ferma de către autoritățile Republicii Moldova a tentativei violente de a prelua prin forţă puterea de stat în Turcia, în iulie 2016, reiterând solidaritatea autorităţilor Republicii Moldova cu conducerea democratic aleasă a Republicii Turcia. De asemenea, au fost exprimate condoleanțe din partea conducerii țării în legătură cu recentele atacuri teroriste din Turcia.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților