[ X ]
[ X ]
[ X ]
PSRM: Vom apăra în continuare statutul limbii ruse, drept limbă de comunicare între națiuni
19 Iunie

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține cerința participanților la acțiunea „Pentru limba rusă”, care se desfășoară în țară, după decizia Curții Constituționale, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă al PSRM, săptămâna trecută, mitingul a avut loc la Bălți, în această săptămână acțiunea se va desfășura în Basarabeasca, Vulcănești, Comrat, în continuare vor fi organizate pe tot teritoriul republicii.

„Ca urmare a acestor acțiuni, va fi organizat un miting grandios în Chișinău pentru apărarea statutului limbii ruse. Reamintim că, în ziua de 4 iunie 2018, Curtea Constituțională a RM a recunoscut legea ”cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RSSM” una învechită. Drept urmare, au fost afectate nu numai limba rusă ca limbă de comunicare între națiuni, ci și limbile altor naționalități care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova, care este un stat multinațional. Hotărîrea Curții Constituționale a fost adoptată cu încălcarea legislației Republicii Moldova, în primul rînd, Constituția RM, aceasta contravine hotărîrii CC din anul 2002, care a recunoscut această lege drept una Constituțională, de asemenea și Convenția Europeană  pentru protecția minorităților naționale, legea cu privire la ”drepturile minorităților naționale de pe teritoriul RM” și rezoluția APCE din 23 ianuarie 2018”, se spune în comunicat.

Totodată, PSRM a precizat că se opune discriminării cetățenilor pe criteriul lingvistic. „Menționăm că, limba rusă este o limbă internațională, recunoscută de către ONU, este studiată în multe țări ale lumii, inclusiv și pe teritoriul statelor Uniunii Europenii. Noi considerăm manipulările în ceea ce privește limba rusă, o amenințare directă la stabilitatea  socio-politică și a securității interne a Republicii Moldova, precum și un factor care amenință existența statului nostru multinațional. Partidul Socialiștilor susține cererea participanților la miting care pledează pentru: Dreptul necondiționat al părinților de a alege limba de instruire pentru copiii lor pe teritoriul Republicii Moldova; Dreptul fiecărui cetățean al Republicii Moldova de a depune o cerere către organele de stat și de a primi răspuns în limba de stat sau în limba rusă, care este limbă de comunicare între națiuni; Dreptul la traducere în limba rusă a oricărui document oficial sau a unei resurse oficiale online în limba rusă; Dreptul de a duplica în limba rusă instrucțiunile medicilor și instrucțiunile medicamentelor. PSRM va apăra în continuare statutul limbii ruse, drept limbă de comunicare între națiuni și va depune efort pentru obținerea unei noi legi cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RM sau păstrarea legii precedente”, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine

 

Inapoi la arhiva noutaților