[ X ]
Procurorul general: Cercetările în dosarul 7 aprilie durează prea mult
4 Aprilie

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, susţine că cercetările în dosarul 7 aprilie durează prea mult. O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi în plenul Parlamentului, în timpul audierilor pe marginea evenimentelor din 7 aprilie 2009, transmite CURENTUL.

Potrivit acestuia, evenimentele de acum cinci ani sunt cercetate într-o cauză penală deschisă pe 7 aprilie 2009.

„Se verifică mai multe versiuni. Pînă acum au fost audiate peste 1500 de persoane, reprezentanţi ai elitei politice, şefi de instituţii, etc”, a menţionat Corneliu Gurin.

Totodată, acesta s-a arătat nemulţumit de achitarea de către instanţa de judecată a şefului statului-major în perioada protestelor din 7 aprilie 2009, Valentin Zubic, dar şi a poliţistului Ion Perju, acuzat de omorului lui Valeriu Boboc. De asemenea, acesta a amintit şi de solicitarea Procuraturii Generale (PG) de a retrage imunitatea parlamentară a ex-Preşedintelui Vladimir Voronin.

„La 23 septembrie 2010, PG a solicitat ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Vladimir Voronin, pornirea unei cauze penale şi trimiterea acesteia în judecată. Comisia juridică a Parlamentului, însă, a respins solicitarea Procuraturii. Cauza penală respectivă a fost conexată la cauza de bază”, a adăugat Gurin.

În acelaşi timp, procurorul general a spus că cercetările decurg greu din cauza că anumite probe au dispărut sau au fost distruse.

„Cineva cunoaşte anumite informaţii, dar nu le divulgă. S-a constatat lipsa corpurilor delicte şi a înregistrărilor video. Anumite probe nu au fost prelevate pe urme fierbinţi, iar mai multe luni nu au fost întreprinse careva măsuri pe marginea acestui caz”, a conchis Corneliu Gurin.

Curentul.md aminteşte că, ieri, deputaţii au votat în prima lectură un proiect de lege ce prevede eliminarea termenului de prescripţie în dosarul 7 aprilie. Proiectul de lege urmează să fie votat astăzi în lectură finală.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților