[ X ]
Preşedintele APCE: Moldova a înregistrat progrese, dar mai are de muncit
16 Iulie

Republica Moldova a înregistrat numeroase progrese de la aderarea la Consiliul Europei (n.r. – 1993) , dar mai are de muncit. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman.

După cum comunică TRIBUNA, Igor Corman a spus că în cadrul discuţiilor cu Anne Brasseur, au fost abordate subiecte ce ţin de cooperarea dintre RM şi Consiliul Europei, situaţia politică, proiecte de lege adoptate sau ce urmează să fie adoptate, dar şi subiecte ce ţin de implementarea prevederilor Acordului de Asociere şi reforme democratice.

Brasseur a declarat că este important să vizitezi ţările pentru a te întîlni cu oamenii şi a cunoaşte problemele.

“Trebuie să menţionez că Moldova este o ţară mică, dar două dintre cele opt comisii ale APCE sînt gestionate de reprezentanţi ai RM, ceea ce spune multe”, a menţionat ea.

Preşedinta APCE accentuat faptul că Moldova este prima ţara care a aderat la CE, în 1993.

“Valorile de bază ale CE sunt drepturile omului, statul de drept şi democraţia. Şi, fiecare ţară este liberă să aleagă dacă doreşte să le îmbrăţişeze”, a spus ea.

Oficialul european a mai spus că Moldova a muncit mult, dar mai are de muncit şi trebuie să avanseze pentru a respecta angajamentele pe care Moldova şi le-a asumat. În context, ea s-a referit şi la reforma judiciară şi cea a procuraturii.

“Noi vom fi alături de Moldova în procesul de implementare a reformelor”, a subliniat Anne Brasseur.

La rîndul său, Igor Corman a menţionat că este sigur de faptul că reformele demarate vor contribui la consolidarea relaţiei cu Uniunea Europeană şi Consiliul Europei.

 Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților