[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premieră! La Chişinău a început Reuniunea miniştrilor agriculturii din ţările membre ale UE şi PaE
23 Ianuarie
foto: infoeuropa.md

Reuniunea fără precedent la Chişinău. Miniştrii agriculturii din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) şi ale Parteneriatului Estic (PaE) s-au adunat în capitala R. Moldova pentru a participa la lucrările Reuniunii miniştrilor agriculturii din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) şi ale Parteneriatului Estic (PaE), care au început astăzi, transmite CURENTUL.md.

Comisarul pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene, Dacian Cioloș a declarat, în deschiderea reuniunii, că politica din domeniul agriculturii este una dintre cele mai vechi în spațiul european, dar și una dintre cele mai importante.

“Aceasta constă în susținerea sistemului economic. Și, prin această politică, am stabilit cum să ne ajutăm reciproc și cum să stabilim o colaborare de durată și în viitor”, a spus Cioloș.

Oficialul a vorbit și despre importanța Programului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD). “Odată cu implementarea acestui proiect, putem crește productivitatea și calitatea și, totodată, îmbunătățim activitatea în domeniu și stabilim cooperarea de viitor, strategiile de dezvoltare pe termen lung, planificare și stabilire de relații privind împărtășirea experiențelor acumulate deja”, a spus Comisarul.

La rîndul său, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Wilhelm Molterer a menționat că BEI susține atît statele europene, cît și cele din PaE, mai ales în domeniul agriculturii.

“Trebuie să învestim în agricultură, să implementăm proiecte, să dezvoltăm strategii și astfel vom putea înregistra progrese reale în agricultură”, a menționat vicepreședintele BEI.

Prim-ministrul RM Iurie Leancă a menționat că agricultura este un domeniu determinant în economia țării și că are nevoie de acțiuni continue de dezvoltare.
Conferința a fost deschisă de către ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, care a mulțumit oficialilor europeni pentru desfășurarea evenimentului la Chișinău.

La eveniment mai participă miniștrii din Azerbaidjan, Republica Belarus, Georgia, Ucraina, Lituania, Slovacia, Bulgaria, România, Polonia, Grecia, dar și din alte state, precum și Comisarul European pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule.

În cadrul reuniunii, se va discuta  și despre cele mai mari provocări din domeniul agriculturii al Republicii Moldova, în special despre atragerea fondurilor și competitivizarea produselor autohtone.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților