Ministerul Justiției a înmânat atestatele de mediator pentru 65 de persoane care au susținut cu brio examenele de instruire inițială a mediatorilor, transmite CURENTUL.
Timp de 2 săptămâni, instituțiile acreditate de către Consiliul de Mediere au oferit cursuri de instruire atât practice, cât și teoretice în domeniul medierii.
Șeful Direcției Profesii și Servicii Juridice, Lilian Deliu a menționat că, medierea va economisi timpul pentru procesele de judecată.
„Medierea e una din cele mai importante căi de dezvoltare în domeniul soluționării litigiilor cetățenilor. Ministerul Justiției va susține integral instituția medierii prin politicile promovate în Guvern și Parlament. Mediatorul va fi responsabil să dezvolte tehnicile eficiente de comunicare și să găsească un acord între părți” – a spus Lilian Deliu.
Totodată acesta a menționat că medierea va deveni o procedură obligatorie.
„Este o procedură voluntară până când, ulterior va fi obligatoriu în cadrul instanțelor de judecată, iar serviciile de mediere vor fi achitate de ambele părți” – a spus Lilian Deliu.
Președintele Consiliului de Mediere, Svetlana Gorea a felicitat toți mediatorii și le-a urat succes în activitatea pe care o vor exercita.
„Este un lucru nou, este un lucru care face un bine omului. Medierea e acel pas care vine în susținerea sistemului judecătoresc. Baftă și succese în continuare!” – a spus Svetlana Gorea.
Mediator poate deveni orice persoană care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
• are capacitate deplină de exerciţiu;
• deţine diplomă de studii superioare (licență);
• nu a fost condamnată anterior pentru infracţiuni grave, deosebit de grave, excepţional de grave, săvârşite cu intenţie;
• nu are antecedente penale pentru infracțiuni ușoare și mai puțin grave;
• are reputație ireproșabilă;
• este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei profesii;
• a absolvit cursurile de formare iniţială a mediatorilor; a susținut examenul de atestare a mediatorilor.
Cristina Parfeni