Mai mulţi politicieni din Moldova au „patima scrisului”. Unii dintre ei au scris cîte o carte, alţii două-trei și chiar zece. Sînt şi dintre acei care au făcut din scrierea cărţilor o ocupaţie permanentă. CURENTUL a realizat un material al celor care scriu cărţi atît cît se află în politică, cît și după ce se retrag din acest domeniu.
Veaceslav Untilă, vicepreşedinte PL, scrie de multă vreme și a publicat numeroase lucrări. Pînă în prezent, politicianul are publicate nouă cărți: „Regulamentul circulației rutiere”, „Crima organizată – contrasens”, „Crima organizată – stop”, „De ce ASC?”, „Traiectoria evoluției politice”, „Petele negre ale guvernării roșii”, „Politica e un joc serios”, „Petele negre ale guvernării roșii (volumul II)”, „Politică pentru Moldova”.
Deputatul comunist Todua Zurab a lansat recent cartea intitulată „Lupta pentru Moldova”. Aceasta are două volume: primul se numește „Stataliștii și unioniștii la hotarul secolelor XX-XXI”, iar al doilea volum – „7 aprilie 2009”. Deputatul mai are scrise încă zece cărți.
Iurie Roşca, ex-lider PPCD, a publicat mai multe cărți. Este vorba despre „Ieșirea din întuneric”, „Exerciții de luciditate”, „Falşii amici ai PPCD”, „Filat – un ganster al tranziţiei care a prădat ţara”, „Dinozaurii regimului sovietic, tartorii corupţiei moldoveneşti”. În 2013, a lansat „Republica Moldova: de la independenţa politică spre independenţa economică”. Anterior, el a mai scos pe piață și lucrarea „Moldova – partea care a devenit întreg. Despre Ideea Naţională ca forţă unificatoare”.
Ex-Preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, a scris cu 4426 de pagini. În zece ani de muncă, el a creat „Labirintul Destinului”. Cele şase volume constituie memoriile primului preşedinte al R. Moldovei. Cel de-al șaselea volum a fost lansat în decembrie 2013.
Valeriu Pasat, liderul PUM, a publicat patru cărți: „Трудные страницы истории Молдовы 1940-1950”, „Суровая правда истории. Депортации с территории МССР 40-50 годов”, „Православие в Молдавии: власть, церковь, верующие – 1940-1953”, „Calvarul. Documentarul deportărilor de pe teritoriul RSSM 1940-1950”.
Petru Lucinschi, ex-Preşedintele Republicii Moldova, a scris trei cărți: „Viaţa şi Moartea”, „Moldova şi Moldovenii”, „Ostaticii”.
Ex-ministrul Tineretului și Sportului, Octavian Țîcu este multiplu campion la box, istoric, cercetător, profesor universitar, dar reuşeşte să scrie și cărţi. În 2013, Țîcu a lucrat la trei cărți: ,,Frontieră şi migraţie în spaţiul post-sovietic”, „Relaţiile dintre Lituania, Moldova şi România. Istorie şi contemporaneitate”, „Homo Moldovanus”. În luna aprilie 2013, Octavian Ţîcu a lansat, împreună cu şeful catedrei de sport de la USM, Boris Boguş, o carte despre singurul fotbalist moldovean care a jucat la echipa FC Barcelona. El este autor al unei monografii, a 27 articole ştiinţifice şi a numeroase articole în presă axate pe probleme de istorie, ştiinţe politice şi relaţii internaţionale.
Ion Prisăcaru, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, a publicat mai multe cărți, printre care: „Enciclopedia plătitorului de impozite (trei volume)”, „Cu cărţile pe faţă”, „Revenirea la rădpcini”.
Ex-Speakerul Eugenia Ostapciuc a lansat o carte în 2011. Aceasta este în limba rusă şi e intitulată „Достигнутые рубежы”. Cartea este despre cei opt ani de guvernare comunistă, traiectoria politică a Partidului Comuniştilor, ideile formaţiunii, dar şi activitatea de propagandă. „Достигнутые рубежы” conţine şi luările de cuvînt ale Eugeniei Ostapciuc la diferite evenimente.
Ex-vicepremierul Victor Stepaniuc a lansat cartea „Statalitatea poporului moldovenesc” în anul 2006. Totodată, este autor al mai multor publicații și studii.
Cărți au mai scris și ex-Premierul Mircea Druc, ex-Premierul Valeriu Muravschi, ex-vicepremierul Ion Guţu, dar și alții.
Kristina Gurez