[ X ]
[ X ]
[ X ]
PLR, PAD, PNL şi PPRM s-ar putea adresa la CEDO. În ce condiţii!
21 Decembrie

Partidul Liberal Reformator (PLR), Partidul ”Acțiunea Democratică” (PAD), Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Popular din R. Moldova (PPRM) nu sunt de acord cu Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice promovat de Comisia Electorală Centrală (CEC). Anunțul a fost făcut astăzi,  în cadrul unei conferințe de presă, transmite CURENTUL.

PLR, PAD, PNL și PPRM consideră că, Regulamentul respectiv are drept scop lichidarea partidelor extraparlamentare, ca să nu existe o  alternativă politică.

Președintele PLR, Ion Hadîrcă a anunțat că, au fost formate grupuri de lucru. ”Ne-am asumat responsabilitatea de a examina și  elabora atitudinea față de acest document important”, a spus Hadîrcă.

La rîndul său, președintele PNL, Vitalia Pavlicenco a declarat că, la CEC vor fi depuse toate obiecțiile și propunerile celor patru formațiuni.

”Acest regulament este o limitare a pluralismului politic din RM, de persecutare a partidelor extraparlamentare. Dacă membrii CEC nu vor lua în considerație propunerile noastre, dacă regulamentul va fi adoptat în forma care este, vom fi nevoiți să-l atacăm în contenciosul administrativ în justiția națională. În regulament, sunt prevăzute  pîrghii politice care încearcă persecutarea alternativei politice. Dacă nu vom obține amînarea sau modificarea radicală a regulamentului cu scoaterea compartimentului referitor la finanțarea privată vom merge și la CEDO”, a precizat Pavlicenco.

Președintele PAD, Mihai Godea a menționat că, ”pentru curățirea activității politice, nu este necesară doar alocarea surselor bugetare, dar și crearea condițiilor absolut egale de activitate și acces la finanțarea bugetară pentru toate partide politice care se implică în alegeri”.

”Este o foaie de parcurs care urmează să o realizăm și sperăm foarte mult că membrii CEC vor da dovadă de înțelegere”, a spus politicianul.

Secretarul general al PPRM, Alexandru Luncari a afirmat că, per general Regulamentul este unul  bun, însă, dacă analizezi mai profund, pot fi observate mai multe pîrghii care au  scopul de a  scoate de la finanțare partidele extra-parlamentare.

Andriana Cheptine 

Inapoi la arhiva noutaților