[ X ]
Petru Macovei: „Autoritățile publice și cetățenii Republicii Moldova au nevoie de mai multe consultări”
28 Iunie

Autoritățile publice locale cît și cetățenii Republicii Moldova își doresc să existe un mai mare procentaj de consultări în problemele ce țin de dezvoltarea comunităților. Cel puțin aceasta este concluzia pe care ne-a relatat-o Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente în urma efectuării proiectului „Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunitaților”, informează CURENTUL.

“Noi  avem o lege adoptată în anul 2008 cu privire la transparența decizională,  care din păcate nu se respectă  așa cum ne-am dori cu toții. În proiectul pe care îl evaluăm astăzi am lucrat împreună cu 15 orașe din autoritățile publice locale. Ne-am convins că aceștea cît și cetățenii își doresc să existe un mai mare procent de consultări în problemele ce țin de dezvoltarea comunităților. Noi ne-am axat pe investițiile și planificarea activităților bănești pentru dezvoltarea comunității dar important este ca și oamenii să fie consultați. Trebuie să organizăm întruniri astfel încît să putem pune față în față cetățeni cu autoritățile, în acest mod aceștia și-ar putea exprima nemulțumirile și eventual autoritățile înarmate cu aceste cunoștințe ar putea să ia măsurile necesare”, a spus Petru Macovei, președintele API.

În cadrul proiectului respectiv, a fost editat Ghidul “Investițiile capitale bune practici de asigurare a transparenței”, în care au fost prezentate reglementările legale și experiența de consultare publică a priorităților de investiții capitale în mai multe orașe din Republica Moldova.  Ghidul a fost prezentat astăzi în cadrul unei mese rotunde, în prezența Ambasadorului Marii Britanii la Chișinău Phil Batson, a reprezentanților autorităților locale ai Cancelariei de Stat , Ministerului Finanțelor activiștilor și jurnaliștilor din diferite regiuni ale țării.

Totodată, Veaceslav Negruță, ex-ministru Finanțelor al Republicii Moldova, a menționat că ar fi bine să se mai realizeze asemenea proiecte că în acest mod s-ar intesifica o mai bună comunicare între cetățeni și autoritățile publice locale.

“Iată că am realizat acest ghid, un ghid practic care poate fi folosit de autoritățile locale cît și de cele naționale, acest exercițiu este o motivare de a mai iniția anumite seminare de comunicare. E bine să fie o continuare, pentru a exista o cît mai bună comunicare între ambele părți dar și de a asigura transparența în Republica Moldova”, a conchis Veaceslav Negruță.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților