[ X ]
[ X ]
[ X ]
Parlamentul a votat în prima lectură noua Lege privind Procuratura
29 Mai

Noua Lege privind Procuratura a fost votată astăzi de Parlament în prima lectură, transmite CURENTUL.

Potrivit notei informative, proiectul legii vine să aducă o nouă abordare privind organizarea şi funcţionarea Procuraturii cu tot ce înseamnă aceasta – structură, administrare, statutul procurorului, rolul organelor de autoadministrare.

De asemenea, conform proiectului, au fost excluse competenţele Procuraturii în domeniul non-penal. Competenţa în procedurile civile, Procuratura şi-o păstrează doar în cauzele ce derivă dintr-o cauză penală.

Mai mult, este prevăzută şi schimbarea rolului Procuraturii Generale. Conform proiectului se propune ca aceasta să rămînă o instituţie cu precădere administrativă, dar care va putea fi implicată în instrumentarea anumitor cauze penale, dar doar în situaţii de o importanţă specială, mult mai mare.

Şi mecanismul de numire a Procurorului General este unul absolut nou. Astfel, se propune numirea Procurorului de către Preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatura urmează să fie aleasă prin concurs public la care pot participat procurori şi alte persoane care corespund criteriilor formale/legale de numire.

Noutăţile proiectului vizează şi modul de salarizare a procurorilor.

Adrian Platon

 

Inapoi la arhiva noutaților