[ X ]
[ X ]
[ X ]
Oficial UE: Obiectivul strategic al RM este să încheie monitorizarea de către Consiliul Europei
30 Iunie

Prima reuniune a Comitetului Permanent pentru implementarea Planului de acțiunial Consiliului Europei (CoE) privind susținerea reformelor democratice în Republica Moldova pentru 2013-2016 are loc la Chișinău, transmite CURENTUL.

Natalia Gherman, premier interimar, consideră că implementarea planului de acțiuni, cît și a programului CoE pentru Parteneriatul Estic (PaE) vor intensifica reformele, dar și va consolida relațiile bilaterale.

“Obiectivul strategic al RM este să încheie monitorizarea de către Consiliul Europei. Aceasta este o forță motrică pentru toate realizările. Lansez un apel către colegi să ne mobilizăm și să adoptăm cadrul legislative necesar”, a declarat oficialul.

Vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, președinte al Delegației Parlamentului RM la APCE, a spus că etapa de monitorizare va fi trecută, dar trebuie să fie demonstrate rezultate bune.

“În sfîrșit, Parlamentul RM s-a mobilizat și a votat în prima lectură Legea privind reformarea procuraturii, binevenită ar fi și votarea Legii supreme. Cu toate că în ultimul raport s-a menționat și un punct pe care RM nu îl îndeplinise – Legea cu privire la administrația locală, care a fost adoptată și este îndeplinită de la 1 ianuarie 2015. Desigur ar trebuie ca pașii făcuți de noi să fie mai rapizi și mai încrezuți”, a subliniat Palihovici.

La rîndul ei, Verena Taylor, director al Directoratului General de Programe din cadrul CoE, a spus că reuniunea nu este pentru a discuta subiecte înguste, ci un spectru mult mailarg.“Moldova a aderat la CoE acum 20 de ani și este foarte important să discutăm relațiile bilaterale și să vedem că este o relație egală. Totodată, un alt aspect este asistența tehnică oferită pentru implementarea planului de acțiuni, dar și altele”, a declarat ea.

Pirkka Tapiola , șeful Delegației UE la Chișinău, a menționat că RM a înregistrat maimulte rezultate, dar în ultima perioadă progresul a scăzut ușor.“Este important consolidarea dialogului dintre RM și CoE, iar viteza implementării reformelor trebuie mărită. Corupția rămîne cheia ce blochează reformele reale”, a subliniat oficialul European.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților