[ X ]
[ X ]
[ X ]
Oficial european: „Relațiile RM – UE se dezvoltă la viteză înaltă”
23 Ianuarie

moldova-si-ue-vor-respecta-reciproc-indicatiile-geografice-si-denumirile-de-origine-inregistrate-1351166125

“Piața spre care tind țările Parteneriatului Estic numără 500 mil. de consumatori, dar presupune și standarde și norme. Noi avem instrumentele necesare pentru a le atinge” – declarația aparține Comisarului pentru Agricultură în cadrul Comisiei Europene, Dacian Cioloș și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comună cu Comisarul European pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule și Prim-ministrul RM, Iurie Leancă, transmite CURENTUL.md.

Dacian Cioloș a declarat că, datorită implicării Republicii Moldova în colaborarea țărilor Parteneriatului Estic (PaE) cu Uniunea Europeană (UE), s-a decis organizarea conferinței regionale ministeriale, la care au participat nu doar miniștri ai agriculturii din ţările PaE, dar și 14 reprezentanți ai statelor UE.

“Comisia Europeană a stabilit să sprijine agricultura pentru că e vorba de alimentație, dar și de partea economică. UE intervine într-o manieră foarte concretă în agricultură avînd în vedere că majoritatea populației din PaE locuiește în zona rurală”, a menționat Cioloș.
Totodată, Comisarul a spus că salută nu doar susținerea oferită, ci și implicarea statelor UE și împărtășirea de către acestea a propriilor experiențe.
“Nu e vorba doar asistență tehnică şi financiară, dar și de Acordul de Liber Schimb care este foarte important în acest domeniu și care oferă oportunități”, a spus el.
Dacian Cioloș a asigurat că, Comisia Europeană va munci împreună cu Banca Europeană de Investiții pentru a atinge latura economică de investiții necesare pentru dezvoltare.

La rîndul său, Comisarul European pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule a spus că este prima sa vizită într-o țară a PaE, iar acesta nu e un lucru întîmplător.

“Relațiile noastre se dezvoltă la viteză înaltă, avînd în vedere liberalizarea importului de vinuri, raportul privind liberalizarea regimului de vize și parafarea Acordurilor de Asociere și Liber Schimb”, a relevat Comisarul.
El a spus că pentru a înregistra în continuare progrese trebuie să continue reformele, să crească transparența instituțiilor și să implementeze standardele europene.

“Îi încurajez pe toți să vadă beneficiile Acordurilor de Asociere și celui de Liber Schimb pentru a putea oferi asistență în modernizarea Moldovei și în continuare”, a menționat oficialul.
Prim-ministrul RM, Iurie Leancă s-a arătat mulțumit de rezultatele înregistrate pînă acum în relațiile RM – UE și optimist în ceea ce ţine de realizarea obiectivelor propuse, avînd în vedere că „2014 este un an decisiv”.

 

Kristina Gurez

 

Inapoi la arhiva noutaților